Πως μπορώ να βοηθήσω στην θεραπεία των οφθαλμολογικών προβλημάτων μου στο σπίτι?

Υπάρχουν ορισμένα οφθαλμολογικά προβλήματα τα οποία μπορούν να βοηθηθούν (μέχρι ενός σημείου) από απλές πρακτικές συμβουλές που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας στο σπίτι μας, ώστε να οδηγηθούμε γρηγορότερα στη λύση ή στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Έχω πρησμένο βλέφαρο. Τι μπορώ να κάνω?

Για να βοηθήσετε στην υποχώρηση ενός οιδήματος βλεφάρου μπορείτε να εφαρμόσετε μια παγοκύστη στην περιοχή για 15 – 20 λεπτά τη φορά, μία φορά κάθε ώρα. Η παγοκύστη θα πρέπει πάντα να τυλίγεται με πετσέτα ή χαρτί κουζίνας και να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα για προστασία από έγκαυμα ψύχους. Εάν δεν έχετε παγοκύστη, χρησιμοποιήστε μια σακούλα με παγάκια πάλι τυλιγμένα σε ύφασμα. Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιείτε ωμό κρέας ή κατεψυγμένα παράγωγα φαγητού. Στο παρελθόν πιθανόν να επικρατούσε η άποψη οτι μπορεί να βοηθούσε αλλά δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση για αυτό. Στην πραγματικότητα, τα βακτήρια στο ωμό φαγητό ειδικά στο κρέας ενέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω στη θεραπεία της επιπεφυκίτιδας στο σπίτι?

Τα πιο κοινά αίτια μιας επιπεφυκίτιδας είναι ιοί, οι οποίοι ως γνωστόν, δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά.  Οπότε, αφού γίνει η σωστή διάγνωση από τον οφθαλμίατρό σας, στόχος είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων και η αποτροπή των επιπλοκών μέχρις ότου παρέλθει η ιογενής επιπεφυκίτιδα.

Η σωστή υγιεινή της περιοχής, που δεν επιτρέπει να υπάρχει στάση των εκκρίσεων και πιθανότητα επιμόλυνσης και από άλλους μικροοργανισμούς είναι θεμελιώδης, οπότε συστείνεται καθαριότητα πρωί και βράδυ με ειδικό σαπούνι για την περιοχή των βλεφάρων. Ενυδάτωση του οφθαλμού με τεχνητά δάκρυα βοηθά στην ταχύτερη επούλωση. Οι δροσερές κομπρέσες βοηθούν ανά περίπτωση.

Εάν η επιπεφυκίτιδα σας είναι βακτηριακή, ακολουθήστε το πλάνο θεραπείας που προτείνει ο ιατρός σας. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες.

Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για ιογενή, είτε για βακτηριακή μόλυνση απαραίτητο είναι να ληφθούν μέτρα για να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης του προβλήματος σε κάποιον άλλο. Μια επιπεφυκίτιδα μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτική!

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να αποτρέψετε την εξάπλωση:

Μην μοιράζεστε πετσέτες, μαντήλια ή καλλυντικά(μάσκαρα βλεφαρίδων).

Αλλάζετε συχνά τις μαξιλαροθήκες.

Πλένετε συχνά τα χέρια σας.

Μην ακουμπάτε αντικείμενα κοινής χρήσης (πόμολα πόρτας, τηλεκοντρολ τηλεόρασης, ποντίκι υπολογιστή).

Πώς να μπορώ να βοηθήσω στην αντιμετώπιση της οφθαλμικής αλλεργίας και της εποχιακής αλλεργίας στο σπίτι?

Σημαντικός τρόπος προστασίας είναι ο περιορισμός της έκθεσης στην πηγή της αλλεργίας- είτε πρόκειται για γύρη, κατοικίδια ή μούχλα. Εάν δεν μπορείτε να αφαιρέσετε εντελώς την πηγή, υπάρχουν τρόποι να μειώσετε την επίδρασή της με θεραπείες για την αλλεργία των ματιών.

-Εάν σας ενοχλεί η γύρη:

Μην χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα παραθύρων, που μπορεί να τραβήξει γύρη στο σπίτι σας.

Φοράτε γυαλιά ηλίου όταν βγαίνετε έξω.

-Εάν το πρόβλημα είναι η σκόνη:

Χρησιμοποιήστε καλύμματα που μειώνουν τα αλλεργιογόνα για το κρεβάτι σας.

Χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα και σαπούνι για τον καθαρισμό των βλεφαρίδων, τα οποία απομακρύνουν τα υπολείμματα των αλλεργιογόνων που παγιδεύονται στη ρίζα των βλεφαρίδων.

Χρησιμοποιήστε αντιαλλεργικές (αντιισταμινικές) οφθαλμικές σταγόνες και τεχνητά δάκρυα για να μειώσετε τα συμπτώματα.

Ενεργοποιήστε το φίλτρο προστασίας στο κλιματιστικό και φροντίστε για τον συστηματικό καθαρισμό του.

LMVISION - Oφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη, Laser Mυωπία, Aστιγματισμός

Η μονάδα ιδρύθηκε το 2006 από τον Λεωνίδα Μαυρουδή και λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο “Πλατεία”, σε ένα εμβληματικό κτήριο με μεγάλη κοινωνική, επιχειρηματική και αρχιτεκτονική αναγνωρισιμότητα στη Βόρειο Ελλάδα, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους. Από το Μάρτιο του 2015 λειτουργεί ως ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ όπου παρέχονται διαγνωστικές, απεικονιστικές, κλινικές και χειρουργικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, με ιατρικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις που συνεχώς ανανεώνονται και εμπλουτίζονται.