Παιδο-οφθαλμολογία και Στραβισμός Παίδων και Ενηλίκων.

Αντιμετωπίζονται παθήσεις όπως:

Κατά την εξέταση των μικρών ασθενών χρησιμοποιούνται εξειδικευμένοι οπτότυποι για κάθε ηλικιακή ομάδα, γίνονται ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση του στραβισμού, πλήρης ορθοπτική εξέταση, σκιασκοπία και συνταγογράφηση γυαλιών για παιδιά, βυθοσκόπηση, εξέταση πρόωρων νεογνών και παιδιών με αναπτυξιακές και μαθησιακές διαταραχές.

Στραβισμός

Τι είναι στραβισμός;

Παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες Παιδο-οφθαλμολογίας και Στραβισμού. Το ένα μάτι μπορεί να εστιάζει στην ευθεία ενώ το άλλο να στρέφεται σε άλλη κατεύθυνση. Μπορεί να εμφανιστεί από τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση, στην παιδική ηλικία αλλά και σε ενήλικες. Οι μορφές, η αιτία αλλά και η θεραπευτική προσέγγιση της κάθε μορφής στραβισμού διαφέρουν ανά ηλικία.

Που οφείλεται?

Υπάρχουν διάφοροι τύποι στραβισμού και η η αιτία δεν είναι πάντοτε γνωστή. Ειναι πιθανό να υπάρχει γενετικό υπόβαθρο στην οικογένεια, να σχετίζεται με κάποια διαθλαστική ανωμαλία, με μυϊκά ή νευρολογικά προβλήματα. Επίσης, ο στραβισμός πιθανόν να συνδέεται με κάποια γενετικά σύνδρομα.

Πώς θα καταλάβω οτι το παιδί μου μπορεί να έχει στραβισμο?

Σε κάποιες περιπτώσεις ο στραβισμός μπορεί να είναι εμφανής στους γονείς, στον περίγυρο του παιδιού (συγγενείς, δασκάλα στο σχολείο) συχνά ακόμη και σε φωτογραφίες. Κάποια παιδια μπορεί να φέρνουν πολύ κοντά στο πρόσωπό τους το βιβλίο όταν διαβάζουν, να αναπτύξουν μια αντισταθμιστική θέση κεφαλής που να τους βοηθά (κλίση ή στροφή κεφαλής) ή να κλείνουν το ένα μάτι στο έντονο φως. Ο στραβισμός μπορεί να είναι εμφανής και να παρατηρείται συνεχώς (τροπία) ή να εμφανίζεται σε κάποιες μόνο ώρες της ημέρας (φορία). Μπορεί όμως το πρόβλημα να μην είναι εμφανές και να μην γίνεται αντιληπτό ούτε από το άτομο, ούτε από τον περίγυρο του, για αυτό και κρίνεται απαραίτητη η εξέταση από παιδο-οφθαλμίατρο.

Πως θεραπεύεται?

Σκοπός της θεραπείας είναι να βελτιωθεί η θέση των οφθαλμών ώστε να επιτραπεί η συνεργασία τους και να διατηρηθεί η διόφθαλμη όραση. Η θεραπεία είναι ανάλογη με την πρωταρχική αιτία του στραβισμού και περιλαμβάνει διόρθωση με γυαλιά ή φακούς επαφής, ειδικές ορθοπτικές ασκήσεις, κλείσιμο του ενός ματιού για τη θεραπεία της αμβλυωπίας, πρίσματα ή και χειρουργική επέμβαση. Στο κέντρο μας παρέχεται ειδική θεραπεία με χορήγηση βουτυλινικής τοξίνης στους μυς που κινούν το μάτι (βολβοκινητικοί μυς) και που βρίσκει εφαρμογή σε πολλές μορφές στραβισμού.

Αμβλυωπία

Τι είναι η αμβλυωπία;

Η αμβλυωπία ή “τεμπέλικο μάτι” είναι η πιο κοινή αιτία μειωμένης όρασης στα παιδιά. Αναπτύσσεται στην παιδική ηλικία, με κρίσιμη ηλικία από τη γέννηση έως τα 7-8 έτη και έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη όραση από το ένα μάτι. Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν το ένα μάτι βλέπει λιγότερο καθαρά, η εικόνα που μεταφέρεται στον εγκέφαλο από αυτό είναι θολή, ο εγκέφαλος δεν μαθαίνει να βλέπει καθαρά με αυτό το μάτι και αμελεί το είδωλο του. Έτσι, καταλήγει το ένα μάτι να χρησιμοποιείται λιγότερο από το άλλο. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια της όρασης.

Ποιές είναι οι αιτίες της αμβλυωπίας;

Κύριες αιτίες της αμβλυωπίας είναι:

  • ο στραβισμός, δηλαδή το ένα μάτι να παρεκκλίνει («φεύγει») μέσα, έξω, πάνω ή κάτω
  • η ανισομετρωπία, δηλαδή διαφορά στη διαθλαστική δύναμη των δύο ματιών
  • οποιοδήποτε εμπόδιο που παρεμποδίζει την οπτική διέγερση στο μάτι. Αίτια όπως ο συγγενής καταρράκτης δεν επιτρέπουν τη μεταφορά των οπτικών ερεθισμάτων στο αναπτυσσόμενο οπτικό σύστημα.

Η αμβλυωπία μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και όταν δεν υπάρχει κάποιο ανατομικό πρόβλημα στο μάτι.

Πώς θα καταλάβω οτι το παιδί μου έχει αμβλυωπία;

Σε ορισμένες μορφές αμβλυωπίας, όπως αυτή που σχετίζεται με στραβισμό, η υποψία μπορεί να τεθεί από τους γονείς ή τον περίγυρο. Σε άλλους τύπους αμβλυωπίας (από υψηλό διαθλαστικό σφάλμα) τα παιδιά πλησιάζουν πολύ κοντά σε αντικείμενα ή πιθανόν να στραβίζουν. Ωστόσο, άλλες μορφές δεν είναι εμφανείς και τα παιδιά πρέπει να εξετάζονται από ειδικό παιδο-οφθαλμίατρο.

Ποιά η θεραπεία της αμβλυωπίας;

Η θεραπεία της αμβλυωπίας εξαρτάται από το πρωταρχικό αίτιο. Τα γυαλιά μπορούν να βοηθήσουν ανά περίπτωση και μπορεί να χορηγηθούν σαν πρώτη θεραπεία. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου μόνο τα γυαλιά δεν αρκούν για να φτάσουμε σε μια φυσιολογική όραση. Για το λόγο αυτό, πιθανόν να χρειαστεί θεραπεία κάλυψης του καλού ματιού ή θόλωσης του με κολλύρια ώστε το αμβλυωπικό(αδύναμο) μάτι να γίνει ισχυρότερο. Κάποιες μορφές χειρουργικων επεμβασεων στραβισμού μπορεί να βοηθήσουν στη συνεργασία και το συντονισμό των δύο μάτιων και να διευκολύνουν τη θεραπεία της αμβλυωπίας. Είναι πολύ σημαντικό η αμβλυωπία να εντοπιστεί και να αντιμετωπισθει όσο το δυνατόν νωρίτερα για να επιτευχθει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η όραση μπορεί να είναι μόνιμα εξασθενημένη.

Απόφραξη  Ρινοδακρυϊκού Πόρου

Τι είναι απόφραξη ρινοδακρυικού πόρου;

Ο ρινοδακρυικός πόρος ειναι είναι ένας αυλός (σωληνάκι) που επιτρέπει τη διέλευση και την αποχέτευση των δακρύων από την εσωτερική γωνία του ματιού στο εσωτερικό της μύτης. Περοχετεύει και αποστραγγίζει τα δάκρυα και τη βλέννη που το μάτι συνεχώς παράγει. Ένα στα πέντε μωρά γεννιέται με ρινοδακρυϊκό πόρο που δεν είναι ακόμα πλήρως ανοιχτός και αυτό μπορεί να συμβεί στο ένα ή και στα δύο μάτια.

Πώς θα καταλάβω οτι το παιδί μου έχει απόφραξη ρινοδακρυικού πόρου;

Μπορεί να υπάρχει δακρύρροια ή κολλώδεις εκκρίσεις στα μάτια. Το δέρμα των βλεφάρων μπορεί να είναι ερεθισμένο ή κόκκινο λόγω της συνεχόμενης δακρύρροιας. Ενίοτε, μπορεί να εμφανιστεί επιπεφυκίτιδα και να χρειάζεται θεραπεία. Σπάνια, ο δακρυικός ασκός (σάκος) μπορεί να μολυνθεί και να πρηστεί (δακρυοκυστίτιδα). Ουσιαστικά όμως δεν υπάρχει πρόβλημα στο μάτι ή την όραση.

Ποιά είναι η θεραπεία;

Στα περισσότερα παιδιά, η κατάσταση λύνεται από μόνη της πριν την ηλικία ενός ή δύο ετών με τον πόρο να ανοίγει αυτόματα. Υπάρχει ειδική διαδικασία με μασάζ και κάποιες βοηθητικές σταγόνες που μπορούν να βοηθήσουν στη διάνοιξη του πόρου. Επίσης υπάρχει ειδική χειρουργική επέμβαση για περιπτώσεις που η απόφραξη παραμένει και αποτελεί πρόβλημα στο παιδί.

LMVISION - Oφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη, Laser Mυωπία, Aστιγματισμός

Η μονάδα ιδρύθηκε το 2006 από τον Λεωνίδα Μαυρουδή και λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο “Πλατεία”, σε ένα εμβληματικό κτήριο με μεγάλη κοινωνική, επιχειρηματική και αρχιτεκτονική αναγνωρισιμότητα στη Βόρειο Ελλάδα, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους. Από το Μάρτιο του 2015 λειτουργεί ως ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ όπου παρέχονται διαγνωστικές, απεικονιστικές, κλινικές και χειρουργικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, με ιατρικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις που συνεχώς ανανεώνονται και εμπλουτίζονται.