Αστιγματισμός

Διαθλαστικές επεμβάσεις
Οι επεμβάσεις με laser είναι επεμβάσεις που γίνονται στον κερατοειδή και εφαρμόζονται για την διόρθωση ανωμαλιών όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός και η πρεσβυωπία. Ο σκοπός είναι να σμιλευτεί κατάλληλα ο κερατοειδής, το φως να εστιαστεί στον αμφιβληστροειδή και να έχουμε ευκρινή όραση χωρίς να χρειαζόμαστε γυαλιά ή φακούς επαφής. Οι τεχνικές είναι αρκετές και διαφορετικές, και κάθε φορά η μέθοδος εξατομικεύεται και επιλέγεται αυτή που θα προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα στον κάθε ασθενή.

Στην κλινική μας διατίθεται ο πλέον σύγχρονος εξοπλισμός ο οποίος συνεχώς ανανεώνεται και εμπλουτίζεται με υψηλού επιπέδου χειρουργικά μηχανήματα, Έτσι, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τις πιο σύγχρονες κλινικές και χειρουργικές μεθόδους ανάλογα με την κάθε περίπτωση έχοντας στη διάθεσή μας την πιο καινοτόμο τεχνολογία.

Τα laser που χρησιμοποιούμε είναι υψηλής ακρίβειας και κατευθυντικότητας, ικανής να διορθώσει στον κερατοειδή το κύριο διαθλαστικό σφάλμα (μυωπία-υπερμετρωπία-αστιγματισμό) καθώς και τα σφάλματα που επηρεάζουν την λεπτομέρεια της εστίασης (εκτροπές υψηλής τάξεως).

Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και την άριστη γνώση και εμπειρία μας, η τεχνικές αυτές είναι απόλυτα ασφαλείς και ικανές να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών. Η διαθλαστική χειρουργική είναι ανα περίπτωση, πιο συμφέρουσα από το κόστος γυαλιών ή φακών επαφής. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ασφάλεια και η ικανοποίηση των ασθενών. Αντιμετωπίζουμε τον κάθε ασθενή σαν μια μοναδική περίπτωση με τις δικές του ιδιαιτερότητες και ανάγκες.

• IntraLase –LASIK

Η κλινική μας διαθέτει το τελευταίας γενιάς Intralase Femtosecond Laser Amaris με 1050Hz 6D Eye Tracker και παρέχει μια 100% χωρίς λεπίδα τεχνική για τη ασφαλή, αποτελεσματική και γρήγορη εξάλειψη των διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό, πρεσβυωπία).
Xρησιμοποιώντας μικροσκοπικούς, γρήγορους παλμούς φωτός λέιζερ, δημιουργείται ο κρημνός στον κερατοειδή, δηλαδή ένα λεπτό επιφανειακό πέταλο ιστού που δεν αποκόπτεται εντελώς, αλλά παραμένει ενωμένο με τον κερατοειδή στη μια του πλευρά. Έτσι λοιπόν αντί να χρησιμοποιεί μία μεταλλική λεπίδα κατά το πρώτο στάδιο της μεθόδου κάθε παλμός του φωτός περνά μέσα από τα άνω στρώματα του κερατοειδή και διαμορφώνει μια μικροσκοπική φυσαλίδα σε ένα συγκεκριμένο βάθος και θέση στον
οφθαλμό, που καθορίζεται από το γιατρό. Το Laser IntraLase κινείται σε όλη την επιφάνεια του ματιού, δημιουργώντας ένα ενιαίο στρώμα φυσαλίδων, ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του κερατοειδού.
Στη συνέχεια, αυτό το πέταλο ανασηκώνεται, αποκαλύπτοντας τις εσωτερικές στιβάδες του κερατοειδούς και εφαρμόζεται το Excimer laser Eye Q Allegretto, που αλλάζει την καμπυλότητα του κερατοειδούς και
διορθώνει το διαθλαστικό σφάλμα. Τέλος ο χειρουργός επανατοποθετεί το πέταλο στην θέση του, χωρίς να χρειάζονται ράμματα.

Η επέμβαση γίνεται με αναισθητικές σταγόνες, διαρκεί λίγα λεπτά για το κάθε μάτι και είναι ανώδυνη. Η μέθοδος έχει έρθει να αντικαταστήσει τις ξεπερασμένες/παλαιές μεθόδους με μικροκερατόμο.

Ποιά τα οφέλη από τη χρήση της μεθόδου IntraLase?

Με τη σύγχρονη μέθοδο LASIK IntraLase μπορούμε να παρέχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα για τη διόρθωση της μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμος και πρεσβυωπίας. Οι ασθενείς αναφέρουν ταχύτερη ανάρρωση, λιγότερες επιπλοκές που έχουν σχέση με τον κρημνό και λιγότερες επιπλοκές που προκαλούν ανώτερης τάξης εκτροπές που μπορεί να συμβάλουν στις οπτικές διαταραχές.

Παρέχεται η δυνατότητα προσαρμογής της διαδικασίας στο μάτι σας. Η μέθοδος IntraLase δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής των διαστάσεων του κερατοειδικού κρημνού, με βάση το τι είναι καλύτερο για τα μάτια σας. ̈ολες οι παράμετροι του διορθωτικού laser από τη διάμετρο του κρημνού σας μέχρι τη γωνία των ορίων του, μπορούν να καθοριστούν με ακρίβεια. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί τα μάτια όλων μας διαμορφώνονται διαφορετικά. Ένας κερατοειδικός κρημνός που είναι εξατομικευμένος για τον
ασθενή, συμβάλλει στην επίτευξη εξαιρετικών μετεγχειρητικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, ο κρημνός με τη μέθοδο IntraLase «κλειδώνει» πίσω στη θέση του μετά τη διαδικασία LASIK.

Η μέθοδος IntraLase είναι ανώδυνη. Πριν από τη δημιουργία του κρημνού, ο γιατρός εφαρμόζει αναισθητικές σταγόνες στο μάτι και στη συνέχεια εφαρμόζει ένα ειδικό δαχτυλίδι και με ένα ειδικό εργαλείο ισιώνει τον κερατοειδή, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μέθοδο IntraLase. Αυτό το μέρος της διαδικασίας δεν είναι επώδυνο – οι ασθενείς πιθανόν να νιώσουν μόνο μια ελαφριά πίεση. Η δημιουργία του ίδιου του κρημνού διαρκεί μόνο περίπου 15 με 20 δευτερόλεπτα ανά μάτι. Συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου προετοιμασίας, η όλη επέμβαση LASIK διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Μετά από μελέτες και βασισμένοι στα ποσοστά μολύνσεων που σχετίζονται με την εφαρμογή φακών επαφής, μπορούμε να πούμε ότι η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με τη μέθοδο IntraLase είναι πιο ασφαλής, σε σχέση με τους φακούς επαφής.
Έχουν γίνει εκατομμύρια επεμβάσεις, εκτελεσμένες με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, με τη μέθοδο IntraLase.

Πόσο ασφαλής είναι η μεθοδός?

Η επέμβαση LASIK με τη χρήση του Femtosecond Laser έχει γίνει πολύ πιο ασφαλής.
Πρόσφατα όλες οι υπηρεσίες της NASA και του αμερικανικού στρατού επέτρεψαν τη θεραπεία Lasik για όλους τους υπαλλήλους τους συμπεριλαμβανόμενων και των πιλότων του Αμερικανικού Ναυτικού (άνδρες και γυναίκες), χάρη σε μελέτες που έγιναν χρησιμοποιώντας τη τεχνολογία INTRALASE.
Μετά από μελέτες και βασισμένοι στα ποσοστά μολύνσεων που σχετίζονται με την εφαρμογή φακών επαφής μπορούμε να πούμε ότι η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με τη μέθοδο LASIK είναι πιο ασφαλής σε σχέση με τους φακούς επαφής.
Διορθώσεις διαθλαστικών ανωμαλιών με λέιζερ εφαρμόζονται πάνω από 20 χρόνια, και ήδη έχουν εφαρμοστεί 31,4 εκατομμύρια διορθώσεις παγκοσμίως κάνοντας την lasik την πιο κοινή επέμβαση στην Αμερική.
Ενενήντα οκτώ τις εκατό των ελαφρώς έως μέτρια μυωπικών ασθενών που συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές τις CustomVue που υποβάλλονται στην FDA μπορούσε να δει 20/20 ή καλύτερα ένα έτος μετά τη θεραπεία.

• PRK (Photo Refractive Keratectomy – Φωτοδιαθλαστική Κερατεκτομή)

Η τεχνική αυτή στηρίζεται στην φωτοαποδόμηση των επιφανειακών στοιβάδων του κερατοειδούς έτσι ώστε να αλλάξει η καμπυλότητα του και να εστιάζεται το φως στον αμφιβληστροειδή. Η επέμβαση διαρκεί λίγα λεπτά για το κάθε μάτι. Αρχικά, με ειδικό εργαλείο γίνεται η αφαίρεση της επιφανειακής μεμβράνης δηλαδή του επιθηλίου σε μια κεντρική περιοχή του κερατοειδούς. Στην συνέχεια το Excimer Laser Eye Q Allegretto δρα πάνω στην επιφάνεια του κερατοειδούς διορθώνοντας το διαθλαστικό
σφάλμα. Στο τέλος της επέμβασης, ο χειρουργός τοποθετεί έναν ειδικό φακό επαφής για να βοηθήσει την επούλωση, η οποία γίνεται μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις μέρες.

Η επέμβαση γίνεται με αναισθητικές σταγόνες και είναι ανώδυνη.

Δείτε περισσότερα για την εξελιγμένη μέθοδο TransPRK που εφαρμόζουμε στο κέντρο μας στο παρακάτω βίντεο.

• Τopoguided keratosmileusis – Τοπογραφικά κατευθυνόμενη κερατοσμίλευση
Επιπλέον, μια καινοτόμος τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην κλινική μας αποτελεί η topoguided keratosmileusis, δηλαδή η φωτοαποδόμηση του κερατοειδή με μια από τις μεθόδους που προαναφέρθηκαν (IntraLase –LASIK ή PRK) με βάση την τοπογραφία του κερατοειδή.

Σε περιπτώσεις ασθενών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν επιτρέπουν laser, ή με πολύ υψηλό διαθλαστικό σφάλμα, μπορεί να γίνει επέμβαση ένθεσης ενδοφακού ή αντικατάστασης του κρυσταλλοειδούς φακού. Στην περίπτωση αυτή η διόρθωση γίνεται μέσα στο μάτι αντί για την επιφάνεια
και έχει εξίσου καλά αποτελέσματα.

Ποιες οι προϋποθέσεις για να κάνω διαθλαστική επέμβαση;
-Να είστε πάνω από 18 χρόνων.
-Οι βαθμοί σας να είναι σταθεροί τουλάχιστον για 1 χρόνο.
-Να μην υπάρχει κάποια άλλη πάθηση του οφθαλμού (σε κερατοειδή, αμφιβληστροειδή, γλαύκωμα, παλαιός τραυματισμός).
-Αν είστε γυναίκα να μην είστε έγκυος και να μην θηλάζετε.

Απαραίτητος είναι ο προεγχειρητικός έλεγχος γιατι κάθε οφθαλμός είναι διαφορετικός και κάθε περίπτωση εξατομικεύεται. Ο ιατρός σας θα συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα και μέσα από τη συζήτησή
σας θα σας προτείνει ποια μέθοδος ενδείκνυται για σας.

Τι πρέπει να κάνω πριν το χειρουργείο?
Πριν το χειρουργείο πρέπει να υποβληθείτε σε προεγχειρητικό έλεγχο, δηλαδή μια σειρά από εξετάσεις για να καθοριστεί αν οι οφθαλμοί σας μπορούν να υποβληθούν σε διαθλαστική επέμβαση και ποια
τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί. Η κλινική μας είναι εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα μηχανήματα που θα μας δείξουν τι ακριβώς είναι καλύτερο για την δική σας περίπτωση και τους δικούς σας οφθαλμούς.
Είναι σημαντικό εάν φοράτε φακούς επαφής, να τους έχετε αφαιρέσει και να μην τους φοράτε τουλάχιστον 10 ημέρες πριν τον έλεγχο αν είναι μαλακοί και τουλάχιστον 1 μήνα πριν αν είναι σκληροί, προκειμένου τα αποτελέσματα των εξετάσεων να είναι αξιόπιστα.

Πως γίνεται η επέμβαση με LASER;
Η επέμβαση διαρκεί περίπου 10 λεπτά για κάθε οφθαλμό και γίνεται με τοπική αναισθησία με σταγόνες.
Ο ασθενής δεν πονά, η ενόχληση είναι ελάχιστη και το μόνο που μπορεί να νιώθει είναι μια πίεση από την ακινητοποίηση του οφθαλμού. Και οι δύο οφθαλμοί χειρουργούνται την ίδια μέρα. Ο ασθενής ξαπλώνει, η κεφαλή προσαρμόζεται σε ειδικό μαξιλάρι και τοποθετείται κάτω από το laser. Εστιάζει στο κέντρο του εσωτερικού φωτεινού κύκλου που σχηματίζουν τα λευκά LEDS και προσαρμόζεται από τον οφθαλμίατρο ειδικό δαχτυλίδι στον οφθαλμό.

Ο ασθενής εστιάζει στο φωτεινό δακτύλιο.

Η όραση θολώνει για μερικά δευτερόλεπτα και η επέμβαση ολοκληρώνεται χωρίς πόνο, παρά μόνο με μια αίσθηση ελαφράς πίεσης.
Η μέθοδος εφαρμόζεται στον κερατοειδή και περιλαμβάνει δύο στάδια: τη δημιουργία ενός κερατοειδικού κρημνού και την κερατοσμίλευση.

Τι πρέπει να κάνω μετά την επέμβαση;
Η όρασή σας θα είναι ελαφρώς θολή αμέσως μετά την επέμβαση αλλά θα σας επιτρέπει να κινείστε στο χώρο και να εξυπηρετείτε τις βασικές σας ανάγκες. Πολύ σημαντικό είναι να ακολουθήσετε την αγωγή και
τις οδηγίες του ιατρού σας. Αποφύγετε να οδηγήσετε μετά την επέμβαση οπότε καλό είναι να έχετε μαζί σας κάποιο συνοδό και ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου για την περίπτωση που θα κυκλοφορήσετε στο φως του ήλιου.
Ο χρόνος πλήρους επιστροφής στην καθημερινότητα ποικίλει ανάλογα τον τύπο της επέμβασης αλλά σε γενικές γραμμές από την επόμενη ημέρα θα μπορέσετε να είστε λειτουργικοί και να επιστρέψετε σταδιακά στην εργασία σας. Η διάθλαση και η όραση σας αποκαθίσταται άμεσα με καποιες μικρές
διακυμάνσεις έως ότου τελικά σταθεροποιηθεί.

Ποιοι οι κίνδυνοι από την επέμβαση?
Οι πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών είναι ελάχιστες. Με την πάροδο του χρόνου και με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί οι επιπλοκές γίνονται όλο και πιο σπάνιες ώστε σήμερα να μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι οι πιθανότητες μόλυνσης από φακούς επαφής είναι μεγαλύτερες από τις πιθανότητες επιπλοκής κατά τη διαθλαστική επέμβαση.

Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες στο παρακάτω βίντεο.

Θα μπορώ να υποβληθώ σε επέμβαση καταρράκτη μετά από τη διαθλαστική επέμβαση;

Δεν υπάρχει κανένα τεχνικό πρόβλημα κατά την επέμβαση καταρράκτη σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε διαθλαστική επέμβαση.

Όταν θα υποβληθώ σε επέμβαση καταρράκτη θα ξαναφορέσω γυαλιά μυωπίας και πρεσβυωπίας;

Πιθανόν να χρειαστεί, ειδικά αν η κλινική που θα γίνει η επέμβαση δεν διαθέτει τα κατάλληλα μηχανήματα και την πείρα για τον υπολογισμό του ενδοφακού με μεγάλη ακρίβεια.

Η κλινική μας είναι η μόνη στη Βόρειο Ελλάδα που διαθέτει τέσσερα μηχανήματα, το Sirius Corneal Tomography, το IOL Master 700 swept source OCT με το λογισμικό True Keratometry (επιπρόσθετα με το απλό IOL Master που επίσης διαθέτουμε), το Pentacam Corneal Tomography και το OCT True Keratometry Optovue για τον υπολογισμό του ενδοφακού με ακρίβεια μετά από κάθε είδους διαθλαστική επέμβαση.

Επίσης έχουμε πολυετή πείρα στην αντιμετώπιση καταρράκτη σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε διαθλαστική επέμβαση.

Η πίεση του ματιού μου δεν θα μπορεί να μετρηθεί μετά από την επέμβαση;

Αυτό είναι σωστό εν μέρει. Η πίεση του ματιού δεν μπορεί να μετρηθεί με το παραδοσιακό τονόμετρο που διαθέτουν οι οφθαλμίατροι. Έχουν εξελιχθεί όμως παγκοσμίως τρεις σύγχρονες τεχνολογίες που επιτρέπουν ακριβή μέτρηση της πιέσεως. Οι τεχνολογίες αυτές είναι η DCT (Pascal Tonometry), η ORA (Ocular Response Analyser) και η CST (Corvis Tonometry). Τα μηχανήματα αυτά προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια από το παραδοσιακό τονόμετρο.

Η κλινική μας είναι η μόνη στην Ελλάδα και από τις πολύ λίγες στην Ευρώπη που διαθέτει και τις τρεις αυτές τεχνολογίες. Η μέτρηση λοιπόν της πιέσεως γίνεται με ακρίβεια μετά από την επέμβαση και στους ασθενείς που έχουν θεραπευθεί στην κλινική μας και σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση σε άλλες κλινικές.

Η επέμβαση με LASER δημιουργεί ξηροφθαλμία;

Η ξηροφθαλμία με την έννοια της παραγωγής μικροτερης ποσότητας δακρύων από το δακρυικό αδένα είναι παροδική στη σύγχρονη επέμβαση με λέιζερ και διαρκεί μέχρι τη μερική (3-4 μήνες) και στη συνέχεια την πλήρη (6-12 μήνες) αποκατάσταση των νεύρων του κερατοειδή.

Η πλήρης αποκατάσταση της δακρυικής στοιβάδας είναι και συνάρτηση της τεχνικής καθώς και της προηγούμενης κατάστασης του οφθαλμού (τόσο το μέγεθος του διαθλαστικού σφάλματος όσο και η επιβάρυνση του οφθαλμού από τη χρήση φακών επαφής).

Σε κάθε περίπτωση η χρήστες φακών επαφής έχουν μειωμένη ποσότητα ή πρόβλημα στην ποιότητα των δακρύων λόγω αλλοιώσεων της πρόσθιας οφθαλμικής επιφάνειας. Μπορεί να μη νιώθουν την ξηροφθαλμία καθώς οι φακοί επαφής λειτουργούν ως επίδεσμοι κρύβοντας το πρόβλημα. Οι αλλοιώσεις αυτές της πρόσθιας επιφάνειας του ματιού που οφείλονται στη χρόνια χρήση φακών επαφής σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποκαθίστανται ακόμη και πολλά χρόνια μετά από την επέμβαση λέιζερ παρά τη διακοπή της χρήσης των φακών.

LMVISION - Oφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη, Laser Mυωπία, Aστιγματισμός

Η μονάδα ιδρύθηκε το 2006 από τον Λεωνίδα Μαυρουδή και λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο “Πλατεία”, σε ένα εμβληματικό κτήριο με μεγάλη κοινωνική, επιχειρηματική και αρχιτεκτονική αναγνωρισιμότητα στη Βόρειο Ελλάδα, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους. Από το Μάρτιο του 2015 λειτουργεί ως ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ όπου παρέχονται διαγνωστικές, απεικονιστικές, κλινικές και χειρουργικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, με ιατρικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις που συνεχώς ανανεώνονται και εμπλουτίζονται.