Τι είναι η Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;
Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια παρουσιάζεται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες τύφλωσης. Εμφανίζεται συνήθως μετά από 10-15 χρόνια στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και πολύ νωρίτερα στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.
Που οφείλεται και τι μπορεί να προκαλέσει;
Κυρίως οφείλεται στην κακή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια μικροαγγειοπάθεια η οποία πλήττει τα μικρά αγγεία (τριχοειδή) του αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού. Λόγω των αλλοιώσεων των τριχοειδών μπορεί να υπάρχουν περιοχές του αμφιβληστροειδή που να μην αιματώνονται επαρκώς (ισχαιμία), να δημιουργείται πάχυνση στο πίσω μέρος του ματιού (διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας) ή να δημιουργηθούν νέα αγγεία (νεοαγγειωση). Τα παραπάνω μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα πτώσης οπτικής οξύτητας και παραμόρφωσης αντικειμένων (μεταμορφοψία). Σοβαρές επιπλοκές συνοδεύουν καταστάσεις διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας που δεν θεραπεύονται ή είναι αρρύθμιστες, όπως αιμορραγίες μέσα στον οφθαλμό, αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και νεοαγγειακό γλαύκωμα.
Πόσο συχνά πρέπει να εξετάζεται ένας ασθενής με σακχαρώδη διαβήτη;
Ο ασθενής με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να μην εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα μέχρι πολύ αργά στην πορεία της νόσου. Επομένως, έχει πολύ μεγάλη σημασία η εξέταση από οφθαλμίατρο μια φορά το χρόνο για τους διαβητικούς ασθενείς, και συχνότερα ανάλογα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού. Συνιστάται συγχρόνως με τη ρύθμιση του σακχάρου, ο έλεγχος της υπερτάσης και της υπερλιπιδαιμίας για την αποφυγή της εμφάνισης και της εξέλιξης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Τι εξετάσεις χρειάζονται;
Χρειάζονται μια σειρά από εξετάσεις όχι μόνο για τη διάγνωση αλλά και την παρακολούθηση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, Στο κέντρο μας διαθέτουμε τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και ακολουθούμε ειδικό πρωτόκολλο για όλους τους διαβητικούς ασθενείς. Χρησιμοποιούμε ειδική Ηigh Definition camera (non mydriatic) για την έγχρωμη φωτογράφηση βυθού, Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT-Optical Coherence Tomography), Φλουοροαγγειογραφία με χρήση σκιαστικού καθώς και τη σύγχρονης, τελευταίας τεχνολογίας Αναίμακτη Τρισδιάστατη Αγγειογραφία, χωρίς την ανάγκη πλέον για λήψη σκιαστικού με ένεση από τη φλέβα (Optical Coherence Tomography Angiography OptoVue).
Ποιά η θεραπεία;
Οι θεραπευτικές επιλογές ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο της νόσου και την κατάσταση του οφθαλμού. Περιλαμβάνουν ενέσεις με ειδικά αντι-αγγειογενετικά φαρμάκα που χορηγούνται εντός του οφθαλμού (ενδουαλοειδική χορήγηση anti-VEGF παραγόντων), εφαρμογή laser (εστιακή, παναμφιβληστροειδική φωτοπηξία) ή και επεμβάσεις σε περιπτώσεις με επιπλοκές (υαλοειδεκτομή για αιμορραγία υαλοειδούς ή επέμβαση για ελκτική αποκόλληση αμφιβληστροειδούς).