Τι είναι το γλαύκωμα;
Το γλαύκωμα είναι ένα σύνολο ασθενειών που οδηγούν σε βλάβη του οπτικού νεύρου, του «καλωδίου» που συνδέει τον οφθαλμό με τον εγκέφαλο.
Το γλαύκωμα συνδέεται συνήθως με αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση (>21mmHg). Ωστόσο, γλαύκωμα μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και όταν η ενδοφθάλμια πίεση είναι σε φυσιολογικές τιμές.
Αν το γλαύκωμα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη του οπτικού πεδίου, σε επιδείνωση της όρασης ή ακόμη και σε τύφλωση.
Πότε πρέπει να κάνω προληπτικό έλεγχο για το γλαύκωμα;
O πρώτος οφθαλμολογικός έλεγχος γλαυκώματος γίνεται συνήθως σε ηλικία 35-40 ετών.
Μετά την ηλικία των 40 ετών, οι προληπτικοί έλεγχοι γλαυκώματος συνιστάται να γίνονται κάθε 2 έτη.
Πιο τακτικοί έλεγχοι απαιτούνται αν έχετε παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση γλαυκώματος, όπως η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, το οικογενειακό ιστορικό, η υψηλή μυωπία ή υπερμετρωπία.
Έχω διαγνωστεί με γλαύκωμα. Κάθε πότε πρέπει να επισκέπτομαι τον οφθαλμίατρό μου;
Τα χρονικά διαστήματα επανεξέτασης του γλαυκώματος κυμαίνονται από 3 έως 12 μήνες.
Οι ασθενείς με προχωρημένο γλαύκωμα και οι ασθενείς με υποψία επιδείνωσης χρειάζονται συνηθέστερα επανέλεγχο ανά 3 μήνες.
Σταθεροί ασθενείς με ήπια γλαυκωματική βλάβη μπορούν να επανεξετάζονται σε ετήσια βάση.
Ο έλεγχος ενός ασθενούς με γλαύκωμα δεν περιλαμβάνει μόνο την μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, αλλά και εξετάσεις απεικόνισης του οπτικού νεύρου (φωτογραφία και τομογραφία) και εξέταση οπτικών πεδίων.
Έχω γλαύκωμα. Θα τυφλωθώ;
Ευτυχώς, για τους περισσότερους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με γλαύκωμα, η απάντηση είναι ΟΧΙ!
Το 90% των ασθενών με διάγνωση γλαυκώματος θα διατηρήσουν στη ζωή τους λειτουργική όραση.
Σε σπανιότερες περιπτώσεις, μπορεί να έχουμε σημαντική μείωση της όρασης, με το 10% των ασθενών να εμφανίζει οπτική αναπηρία και το 5% να οδηγείται τελικά σε τύφλωση.
Η έγκαιρη διάγνωση, η συστηματική παρακολούθηση και οι κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις περιορίζουν σημαντικά την πιθανότητα απώλειας όρασης.
Πειράζει αν δεν βάζω κάθε μέρα τις σταγόνες για το γλαύκωμα;
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες διακυμάνσεις της ενδοφθάλμιας πίεσης που είναι επιζήμιες για την εξέλιξη του γλαυκώματος.
Αν ξεχάσετε μία δόση, βάλτε την σταγόνα αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Εάν η επόμενη δόση αναμένεται σύντομα, περιμένετε τη συνήθη ώρα για να τη χρησιμοποιήσετε.