Τι είναι ο καταρράκτης;
Καταρράκτης είναι η σταδιακή θόλωση του κρυσταλλοειδή φακού που περιέχεται στον οφθαλμό. Ο καταρράκτης εξελίσσεται-ωριμάζει διαφορετικά σε κάθε άτομο και αυτό μπορεί να γίνει ταυτόχρονα ή με κάποια χρονική διαφορά στους δύο οφθαλμούς.
Υπάρχουν διαφορετικά είδη καταρράκτη;
Οι περισσότερες μορφές καταρράκτη σχετίζονται με την ηλικία και εξελίσσονται σταδιακά, αλλά υπάρχουν και οι: συγγενής καταρράκτης (που υπάρχει από τη γέννηση του ατόμου), φαρμακοεξαρτώμενοι (σχετίζονται με τη λήψη φαρμάκων όπως η κορτιζόνη) και μετατραυματικοί.
Τι συμπτώματα έχει ο καταρράκτης;
Τα κυριότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν: θολή-ομιχλώδη όραση, δυσκολία στην νυχτερινή οδήγηση (φωτεινά στεφάνια γύρω από φώτα), φωτοευαισθησία ή ενόχληση σε ηλιοφάνεια, συχνές αλλαγές στη συνταγή των γυαλιών, απροσδόκητη βελτίωση κοντινής όρασης ηλικιωμένων, αλλαγή στην φωτεινότητα ή την ένταση των χρωμάτων (ξεθώριασμα).
Πότε πρέπει να κάνω επέμβαση καταρράκτη;
Η επέμβαση συνιστάται όταν τα παραπάνω συμπτώματα επηρεάζουν αισθητά την ποιότητα όρασης του ατόμου και παρεμβαίνουν στις καθημερινές δραστηριότητες.
Τι πρέπει να κάνω πριν το χειρουργείο;
O προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει μια σειρά από ειδικές εξετάσεις για να καθοριστεί ο ειδικός φακός που θα χρησιμοποιηθεί για τον κάθε οφθαλμό. Αυτές καλό είναι να γίνονται σε ξεχωριστό ραντεβού πριν την ημέρα του χειρουργείου.
Πως γίνεται η επέμβαση;
Η επέμβαση γίνεται με τη σύγχρονη μέθοδο της φακοθρυψίας με υπερήχους. Διαρκεί περίπου 10 με 15 λεπτά για τον κάθε οφθαλμό και γίνεται με τοπική αναισθησία. Από μικροσκοπικές τομές στα πλάγια του οφθαλμού αφαιρείται ο θολωμένος καταρρακτικός φακός και αντικαθίσταται με ειδικό για τις ανάγκες του κάθε οφθαλμού ενδοφακό. Ο ασθενής δεν πονά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αλλά μπορεί να νιώσει κάποια πίεση από τα χειρουργικά εργαλεία και τα διάφορα υγρά και υλικά που χρησιμοποιούνται για την επέμβαση. Υπάρχει δυνατότητα να χειρουργηθούν την ίδια ημέρα και οι δύο οφθαλμοί μετά από συνεννόηση με τον χειρουργό.
Μετά το χειρουργείο τι πρέπει να κάνω; Πρέπει να φορέσω γυαλιά;
Συνήθως ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του από την επόμενη ημέρα. Θα χρειαστεί να ενσταλλάσσονται κολλύρια το πρώτο διάστημα για την προστασία του οφθαλμού που χειρουργήθηκε. Ανάλογα με το είδος του ενδοφακού που θα χρησιμοποιηθεί ίσως χρειαστεί κάποιο ζευγάρι γυαλιά για τις κοντινές αποστάσεις.
Έχω υψηλή μυωπία/ υπερμετρωπία/ αστιγματισμό/ πρεσβυωπία. Πως επηρεάζει αυτό την επέμβαση; Μπορώ να απαλλαγώ από τα γυαλιά μου;
Συνδυαστικά με την επέμβαση του καταρράκτη μπορούν να διορθωθούν και η μυωπία, η υπερμετρωπία, ο αστιγματισμός και να απαλλαγεί ο ασθενής από τα γυαλιά του. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ένθεσης πολυεστιακού ενδοφακού ώστε να απαλλαγεί ο ασθενής και από τα κοντινά γυαλιά του. Αυτό γίνεται μετά από συζήτηση με το χειρουργό και λαμβάνοντας υπόψην τις ανάγκες του κάθε ατόμου.
Δείτε περισσότερα για την επέμβαση καταρράκτη εδώ.