Καταρράκτης

Η θεραπεία του καταρράκτη είναι χειρουργική και αφορά στην αφαίρεση του θολωμένου κρυσταλλοειδή φακού και την αντικατάστασή του με νέο ειδικό ενδοφακό (ακρυλικό) για τις ανάγκες του κάθε οφθαλμού.

Με την επέμβαση καταρράκτη καλά εκπειδευμένοι χειρουργοί έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν πολύ καλή όραση στους ασθενείς καθώς και να διορθώσουν ταυτόχρονα και συνυπάρχουσες διαθλαστικές ανωμαλίες και την πρεσβυωπία αν χρησιμοποιηθούν οι πιο σύγχρονοι προηγμένοι ενδοφακοί.

Η τεχνολογία των ενδοφακών έχει προχωρήσει τόσο όσον αφορά το υλικό του φακού, σημαντικό για την ελαχιστοποίσηση των πιθανών μακροχρόνιων προβλημάτων όσο και στα οπτικά ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε την καλύτερη οπτική οξύτητα. Οι διαφορές στην ποιότητα των ενδοφακών είναι τεράστιες μεταξύ των απλών γενόσημων φακών και των προηγμένων (premium IOLs). Ενδεικτικά το κόστος αγοράς ενός γενόσημου φακού είναι μεταξύ 7-30 Ευρώ ενώ ενός premium πολυεστιακού τορικού φτάνει τα 950 Ευρώ.

Το κέντρο μας είναι το μόνο στη Βόρειο Ελλάδα που διαθέτει 6D Laser marking για απόλυτη ακρίβεια στην ένθεση τορικών και πολυεστιακών ενδοφακών για τη διόρθωση αστιγματισμού και πρεσβυωπίας. Επίσης είναι το μοναδικό στη Βόρειο Ελλάδα με δυνατότητα μέτρησης και υπολογισμού του ενδοφακού με 3 μηχανήματα LASER για τη μέγιστη ακρίβεια. Διαθέτουμε το μοναδικό μικροσκόπιο με Near InfraRed  (NIR)  οπτικά και δυνατότητα on line OCT τομογραφίας.  Ολες οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται με το υπερσύγχρονο τελευταίας τεχνολογίας CENTURION VISION SYSTEM (ALCON) που εγγυάται ταχεία ανάρρωση και τη μέγιστη ασφάλεια για τον ασθενή.

Πως γίνεται η επέμβαση?
Η επέμβαση γίνεται με τη σύγχρονη μέθοδο της φακοθρυψίας. Διαρκεί περίπου 10 με 15 λεπτά για τον κάθε οφθαλμό και γίνεται με τοπική αναισθησία. Από μικροσκοπικές τομές στα πλάγια του οφθαλμού αφαιρείται ο θολωμένος καταρρακτικός φακός και αντικαθίσταται με ειδικό για τις ανάγκες του κάθε οφθαλμού ενδοφακό. Ο ασθενής δεν πονά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αλλά μπορεί να νιώσει κάποια πίεση από τα χειρουργικά εργαλεία και τα διάφορα υγρά και υλικά που χρησιμοποιούνται για την επέμβαση. Υπάρχει δυνατότητα να χειρουργηθούν την ίδια ημέρα και οι δύο οφθαλμοί μετά από συνεννόηση με τον χειρουργό.

Μετά το χειρουργείο τι πρέπει να κάνω? Πρέπει να φορέσω γυαλιά?
Συνήθως ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του από την επόμενη ημέρα. Θα χρειαστεί να ενσταλλάσσονται κολλύρια το πρώτο διάστημα για την προστασία του οφθαλμού που χειρουργήθηκε. Ανάλογα με το είδος του ενδοφακού που θα χρησιμοποιηθεί ίσως χρειαστεί κάποιο ζευγάρι γυαλιά για τις κοντινές αποστάσεις.

Έχω υψηλή μυωπία/ υπερμετρωπία/ αστιγματισμό/ πρεσβυωπια. Πως επηρεάζει αυτό την επέμβαση?
Μπορώ να απαλλαγώ από τα γυαλιά μου?
Συνδυαστικά με την επέμβαση του καταρράκτη μπορούν να διορθωθούν και η μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός και να απαλλαγεί ο ασθενής από τα γυαλιά του. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ένθεσης πολυεστιακού ενδοφακού ώστε να απαλλαγεί ο ασθενής και από τα κοντινά
γυαλιά του. Αυτό γίνεται μετά από συζήτηση με το χειρουργό και λαμβάνοντας υπόψην τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

LMVISION - Oφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη, Laser Mυωπία, Aστιγματισμός

Η μονάδα ιδρύθηκε το 2006 από τον Λεωνίδα Μαυρουδή και λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο “Πλατεία”, σε ένα εμβληματικό κτήριο με μεγάλη κοινωνική, επιχειρηματική και αρχιτεκτονική αναγνωρισιμότητα στη Βόρειο Ελλάδα, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους. Από το Μάρτιο του 2015 λειτουργεί ως ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ όπου παρέχονται διαγνωστικές, απεικονιστικές, κλινικές και χειρουργικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, με ιατρικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις που συνεχώς ανανεώνονται και εμπλουτίζονται.