Ραγοειδίτιδες

Τι είναι?

Η ραγοειδίτιδα είναι ένα είδος φλεγμονής του ραγοειδή χιτώνα, οποίος βρίσκεται κάτω από τον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού. Αυτού του είδους οι φλεγμονές μπορούν να προκαλέσουν διάφορα και πολλαπλά προβλήματα στην όραση.

Τα είδη της ραγοειδίτιδας εξαρτώνται από το σημείο στο οποίο εντοπίζεται η φλεγμονή.

Συγκεκριμένα η ραγοειδίτιδα διακρίνεται σε:

 • Πρόσθια ραγοειδίτιδα: Αφορά φλεγμονή στο πρόσθιο μέρος του ματιού.
 • Ενδιάμεση ραγοειδίτιδα: Αφορά φλεγμονή στο ακτινωτό σώμα.
 • Οπίσθια ραγοειδίτιδα: Αφορά φλεγμονή στο οπίσθιο μέρος του ματιού.

Ποια τα αίτια της ραγοειδίτιδας?

Συνήθως η ραγοειδίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ή να σχετίζεται με

 • Οφθαλμικό τραυματισμό
 • Συστηματική φλεγμονή ή ένα αυτοάνοσο νόσημα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η ψωρίαση
 • Λοιμώξεις από ιούς(πχ έρπητα), βακτήρια, μύκητες, παράσιτα

Τι συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν?

Τα συμπτώματα στην ραγοειδίτιδα εκδηλώνονται χωρίς προειδοποίηση και η επιδείνωσή τους γίνεται άμεσα. Η φλεγμονή υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει τον ένα μόνο ή και τους δύο οφθαλμούς. Μπορεί να επηρεάσει τα βρέφη και τα παιδιά, αλλά συνήθως αφορά σε άτομα ηλικιακής ομάδας 20 έως 50 ετών.

Συνήθως η ραγοειδίτιδα εκδηλώνεται με:

 • Θαμπή ή και μειωμένη όραση.
 • Κοκκινίλα στα μάτια.
 • Έντονο πόνο στους οφθαλμούς.
 • Μαύρες κηλίδες, σκούρα σημάδια σε κάποια τμήματα των οπτικών πεδίων, μυοψίες. Είναι το γνωστό παράπονο των ασθενών ότι ‘βλέπουν μυγάκια’ στα μάτια.
 • Μη φυσιολογική ευαισθησία στο δυνατό φως, φωτοφοβία.

Θεραπεία

Η θεραπεία της ραγοειδίτιδας περιλαμβάνει αρχικά οφθαλμικές σταγόνες για την αντιμετώπιση της φλεγμονής. Συνήθως χορηγείται κορτιζόνη, η οποία μπορεί να δοθεί σε συνδυασμό και με μυδριατικά κολλύρια, τα οποία ανακουφίζουν από τον πόνο. Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις πιθανώς να χρειαστούν περιοφθαλμικές ή ενδοβόλβιες ενέσεις κορτιζόνης.

Βιολογικοί παράγοντες χορηγούνται σε ενέσιμη μορφή σε ενήλικες με μη επαρκή ανταπόκριση στα στεροειδή, σε περιπτώσεις ασθενών που επιβάλλεται η μείωση της κορτιζόνης και σε πάσχοντες που δεν ενδείκνυται η θεραπεία στα κορτικοστεροειδή.

Επίσης υπάρχει και η επιλογή της θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά χάπια από το στόμα.

Στην περίπτωση που η ραγοειδίτιδα συνδέεται με κάποια λοίμωξη θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και αυτή συγχρόνως με αντιβιοτικά ή αντιϊκά φάρμακα.

Στην κλινική μας διαθέτουμε ειδικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για τη διάγνωση και παρακολούθηση περιστατικών ραγοειδίτιδας:

 • την OCT αγγειογραφία της Optovue , η οποία είναι η πιο εξελιγμένη μη-επεμβατική αναίμακτη, τρισδιάσταστη μέθοδος που επιτρέπει την απεικόνιση της ροής του αίματος στον αμφιβληστοειδή και χοριοειδή χιτώνα με την ταυτόχρονη αποτύπωσης ΟCT τομογραφίας. Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και παρακολούθηση παθήσεων του οπισθίου πόλου συμπεριλαμβανομένων και των καταστασεων ραγοειδίτιδας.
 • σύστημα οφθαλμολογικού υπερηχογραφήματος Ultrasound System 3 in 1 της εταιρίας QUANTEL MEDICAL , που προσφέρει τη δυνατότητα να εξετάσουμε το πίσω μέρος του ματιού ανώδυνα, γρήγορα και με ασφάλεια. Έτσι ελέγχουμε τον αμφιβληστροειδή και το ραγοειδή χιτώνα και σε περιπτώσεις φλεγμονών.

LMVISION - Oφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη, Laser Mυωπία, Aστιγματισμός

Η μονάδα ιδρύθηκε το 2006 από τον Λεωνίδα Μαυρουδή και λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο “Πλατεία”, σε ένα εμβληματικό κτήριο με μεγάλη κοινωνική, επιχειρηματική και αρχιτεκτονική αναγνωρισιμότητα στη Βόρειο Ελλάδα, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους. Από το Μάρτιο του 2015 λειτουργεί ως ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ όπου παρέχονται διαγνωστικές, απεικονιστικές, κλινικές και χειρουργικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, με ιατρικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις που συνεχώς ανανεώνονται και εμπλουτίζονται.