Γλαύκωμα

Τι είναι Γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα είναι μια προοδευτική και εξελισσόμενη βλάβη του οπτικού νεύρου που συνήθως συνδυάζεται με υψηλές τιμές ενδοφθάλμιας πίεσης (της πίεσης στον βολβό του οφθαλμού). Το οπτικό νεύρο λειτουργεί σαν «καλώδιο» που μεταφέρει την οπτική πληροφορία προς τον εγκέφαλο και συχνά η βλάβη λόγω του γλαυκώματος μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει το γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα δεν εμφανίζει αξιόλογα συμπτώματα στα αρχικά στάδια με αποτέλεσμα ο ασθενής να προσέρχεται καθυστερημένα στον ιατρό όταν η πάθηση έχει ήδη οδηγήσει σε προχωρημένες και εγκατεστημένες αλλοιώσεις. Μπορεί να εμφανιστεί αρχικά στον ένα μόνο οφθαλμό. Χαρακτηριστικά έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 50% των γλαυκωμάτων στον γενικό πληθυσμό είναι αδιάγνωστα. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικός ο προληπτικός έλεγχος με μετρήσεις της ενδοφθάλμιας πίεσης και έλεγχο του οπτικού νεύρου, ιδίως σε άτομα άνω των 40 ετών ή σε άτομα σε οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος.

Πώς θα ξέρω ότι έχω γλαύκωμα; Τι εξετάσεις χρειάζονται;

Για να καθοριστεί εάν ένας ασθενής πάσχει ή όχι από γλαύκωμα αλλά και να παρακολουθηθεί ένας γλαυκωματικός ασθενής χρειάζονται μια σειρά από εξετάσεις. Στην κλινική μας διαθέτουμε τα πιο σύγχρονα μηχανήματα διάγνωσης και παρακολούθησης του γλαυκώματος:

  • συστήματα ποσοτικοποιημένης εκτίμησης της οπτικής θηλής
  • Heidelberg Retina Tomograph (HRT) για τη μελέτη του πάχους των νευρικών ινών
  • τρισδιάστατη αναίμακτη ANGIO-OCT αγγειογραφία για την εκτίμηση του πάχους των νευρικών ινών αλλά και της αιματικής ροής στην οπτική θηλή
  • οπτική/ηλεκτρονική περιμετρία Humphrey για τον έλεγχο των οπτικών πεδίων
  • συστήματα παχυμετρίας κερατοειδή
  • τονόμετρο επιπέδωσης (Goldmann Tonometer),
  • τονόμετρο μη επιπέδωσης (Pascal Electronic Tonometry)
  • Ocular Response Analyser: αεροτονόμετρο (ανέπαφη μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης) και εκτιμηση βιομηχανικων ιδιοτητων κερατοειδούς

Υπάρχει δυνατότητα ακριβούς μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης σε όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα του πάχους, της σκληρότητας ή ευενδοτότητας του κερατοειδούς  και ανεξάρτητα από παθήσεις του οφθαλμού ή προηγούμενες επεμβάσεις σε αντίθεση με την απλή τονομέτρηση επιπέδωσης Goldmann.

Η μονάδα μας είναι η μοναδική στην Ελλάδα και από τις πολύ λίγες στην Ευρώπη που διαθέτει και τις τρεις τεχνολογίες για την ακριβή μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Η μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης είναι πολύ σημαντική για τη διάγνωση και την παρακολούθηση του γλαυκώματος καθώς η πίεση είναι ο μόνος παράγοντας στον οποίο μπορούμε να επέμβουμε. Η ακριβής μέτρηση της ΕΟΠ είναι σημαντική καθώς μείωση της πίεσης κατά έστω και 1 mmHg μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου έως κατά 10%. Τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα τονόμετρα επιπέδωσης επηρεάζονται από το πάχος και τη σκληρότητα του κερατοειδή και ορισμένες φορές δεν έχουν την επαναληψιμότητα που χρειάζεται. Τα τελευταία χρόνια έγινε προσπάθεια διόρθωσης των μετρήσεων σε συνάρτηση με το πάχος του κερατοειδούς με αντικρουόμενα αποτελέσματα. Το πρόβλημα της μειωμένης επαναληψιμότητας του τονομέτρου Goldmann καθώς και της επίδρασης άλλων παραγόντων στην μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα τονόμετρα που βασίζονται σε πολλαπλές ηλεκτρονικές μετρήσεις (700 μετρήσεις σε 7 δευτερόλεπτα, Pascal) καθώς και όργανα που παράλληλα υπολογίζουν το πάχος και τη σκληρότητα ή ευενδοτότητα του κερατοειδούς (Ocular Response Analyser). Ο συνδυασμός των μετρήσεων των μηχανημάτων αυτών δίνει ακριβή εικόνα της ενδοφθάλμιας πίεσης χωρίς τα προβληματα της Goldmann τονομετρίας.

Η ηλεκτρονική περιμετρία (οπτικό πεδίο) αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την διάγνωση και παρακολούθηση του γλαυκώματος τόσο σε περιπτώσεις αρχόμενης όσο και σε περιπτώσεις προχωρημένης νόσου. Είναι όμως υποκειμενική εξέταση (προκύπτει από τις απαντήσεις του ασθενή σε οπτικά ερεθίσματα και όχι από κάποια συγκεκριμένη μέτρηση) και βασίζεται στη σύγκριση της εξέτασης του συγκεκριμένου ασθενή με αντίστοιχες εξετάσεις φυσιολογικών ασθενών που βρίσκονται μέσα στο λογισμικό του συγκεκριμένου μηχανήματος (normative database, βάση δεδομένων φυσιολογικών). Τα Zeiss Humphrey είναι τα μοναδικά μηχανήματα εξέτασης οπτικών πεδίων με παγκοσμίως δημοσιευμένη βάση δεδομένων. Στα μηχανήματα αυτά βασίζεται το 99% της διεθνούς βιβλιογραφίας, αυτής που χρησιμοποιούν όλοι οι οφθαλμίατροι στον Κόσμο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση του γλαυκώματος.

Η πιο εξελιγμένη αυτή τη στιγμή ηλεκτρονική περιμετρία Zeiss Humphrey i850 λειτουργεί εδώ και λίγους μήνες στη Μονάδα μας. Παράλληλα λειτουργεί και η προηγούμενη περιμετρία Zeiss Humphrey 740.

δείτε περισσότερα για τον εξοπλισμό μας εδώ

Μέτρηση της πιέσεως μετά από διαθλαστικές επεμβάσεις στον κερατοειδή.

Είναι γνωστό ότι μετά από τη διόρθωση της μυωπίας της υπεμετρωπίας ή του αστιγματισμού με laser η μέτρηση της πιέσεως του ματιού (σημαντική για την έγκαιρη διάγνωση του γλαυκώματος) δεν μπορεί να γίνει με το κλασικό τονόμετρο επαφής που χρησιμοποιεί ο μέσος οφθαλμίατρος.

Το τονόμετρο Goldmann που διαθέτουμε όλοι οι οφθαλμίατροι υποεκτιμά την ενδοφθάλμια πίεση έως και 12 mmHg. Για το λόγο αυτό έχουν εξελιχθεί μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που μπορούν να μετρήσουν με ακρίβεια την ενδοφθάλμια πίεση. Υπάρχουν μόνο τρία μηχανήματα και είναι το Pascal Contour Tonometry, το Ocular Response Analyser και το πιο σύγχρονο το Oculus Corvis Tonometer.

Η κλινική μας είναι η μονη στην Ελλάδα και μια από τις πολύ λίγες στην Ευρώπη που διαθέτει και τις τρεις αυτές τεχνολογίες για να μπορούμε να μετρούμε με ακρίβεια την ενδοφθάλμια πίεση στους χιλιάδες πλέον ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση διόρθωσης μυωπίας υπερμετρωπίας αστιγματισμού.

Ποιά είναι η θεραπεία του γλαυκώματος;

Η θεραπεία του γλαυκώματος είναι η μείωση και η σταθεροποίηση της ενδοφθάλμιας πίεσης σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην προκαλείται βλάβη στο οπτικό νεύρο. Η επιδιωκόμενη πίεση μπορεί να είναι διαφορετική για κάθε άτομο και καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, αλλά κυρίως από τη βλάβη των ινών του οπτικού νεύρου. Η μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης μπορεί να γίνει με σταγόνες (αντιγλαυκωματικά κολλύρια) και σε πιο προχωρημένες καταστάσεις με laser ή επέμβαση (δείτε περισσότερα).

LMVISION - Oφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη, Laser Mυωπία, Aστιγματισμός

Η μονάδα ιδρύθηκε το 2006 από τον Λεωνίδα Μαυρουδή και λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο “Πλατεία”, σε ένα εμβληματικό κτήριο με μεγάλη κοινωνική, επιχειρηματική και αρχιτεκτονική αναγνωρισιμότητα στη Βόρειο Ελλάδα, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους. Από το Μάρτιο του 2015 λειτουργεί ως ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ όπου παρέχονται διαγνωστικές, απεικονιστικές, κλινικές και χειρουργικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, με ιατρικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις που συνεχώς ανανεώνονται και εμπλουτίζονται.