Μαρίνα Μπαντέκα

MD, MSc, FEBO

Eπιστημονικά υπεύθυνη του τμήματος Παιδο-οφθαλμολογίας και Στραβισμού JuniorVision στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας LMVision.

Παιδο-οφθαλμίατρος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

Η ιατρός Μαρίνα Μπαντέκα αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε την ειδικότητα της Οφθαλμολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων και την ολοκλήρωσε στο Γενικό Νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Έχει μετεκπαιδευτεί στην Παιδο-οφθαλμολογία και το Στραβισμό παίδων και ενηλίκων στο διεθνούς φήμης Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Moorfields Eye Ηospital του Λονδίνου της Μ. Βρετανίας, όπου εργάστηκε ως έμμισθη επιμελήτρια (Fellow) για 2,5 χρόνια. Συγχρόνως ασχολήθηκε πολύ ενεργά με τη έρευνα στην κλινική πράξη, λαμβάνοντας μέρος σε μια σειρά από παιδο-οφθαλμολογικά ερευνητικά προγράμματα. Ασχολήθηκε με συγκριτικές, πολυκεντρικές, διπλές-τυφλές, πολυετείς μελέτες σχετικά με:

-το γλαύκωμα στην παιδική ηλικία,

-τη μεταμόσχευση κερατοειδή και τους παράγοντες που παίρνουν μέρος στην απόρριψη των μοσχευμάτων,

-τον κερατόκωνο και τη θεραπεία του,

-την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του στραβισμού,

-τη μελέτη της αμφιβληστροειδοπάθειας σε πρόωρα νεογνά.

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα “Κλινικές εφαρμογές μοριακή Ιατρικής”. Στα πλαίσια του μεταπτυχιακού αυτού προγράμματος ασχολήθηκε με εργαστηριακή έρευνα στο τομέα της Οφθαλμολογίας ολοκληρώνοντας διατριβή με θέμα «Ανοσοϊστοχημική εντόπιση του HIF-2α σε αμφιβληστροειδή σε ισχαιμία και κλωνοποίηση τμημάτων cDNA του σε πλασμιδιακό φορέα έκφρασης πρωτεϊνών pGEX-T4».

Έλαβε την υποτροφία της Eυρωπαϊκής Eταιρίας Kαταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής (European Society of Cataract and Refractive Surgery-ΕSCRS) για το έτος 2012.

Έχει πληθώρα επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά Οφθαλμολογίας, καθώς και πλήθος ανακοινώσεων σε συνέδρια στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.

Άρθρα της δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα pubmed:

– Delivering clinical trials and observational studies in child eye health: a nationwide survey in the United Kingdom.
– Systemic treatment for blepharokeratoconjunctivitis in children.
Rate of Strabismus Detection on Digital Photographs Increases by Using Off-center Near Target.

Το systematic review που πραγματοποίησε σχετικά με την βλεφαροεπιπεφυκίτιδα στην παιδική ηλικία, δημοσιεύεται στην διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Cochrane Library η οποία περιέχει guidelines που ακολουθούνται από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα.

Systemic treatment for blepharokeratoconjunctivitis in children.

Είναι διπλωματούχος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας (Fellow of the European Board of Ophthalmology) και ενεργό και δραστήριο μέλος στους παρακάτω συλλόγους:

-Βρετανικό Ιατρικό Συλλόγο (General Medical Council)

-Βρετανικό Συλλόγο Παιδο-οφθαλμολογίας και Στραβισμού (BIPOSA)

-Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ESCRS)

-Ιατρικό Συλλόγο Βορείου Ελλάδας

-Οφθαλμολογική Eταιρεία Βορείου Ελλάδας

-Ελληνική εταιρία Παιδο-οφθαλμολογίας και Στραβισμού.

Έχει υπηρετήσει ως αγροτικός ιατρός στην περιοχή Φαρκαδόνας Τρικάλων και εργάσθηκε ως εκπαιδεύτρια στην περιοχή της Θεσσαλίας σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) οπου δίδασκε ανατομία, δερματολογία και φυσιολογία.

Από το 2016 συνεργάζεται με την Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας LMVision και είναι επιστημονικά υπεύθυνη του τμήματος Παιδο-οφθαλμολογίας και Στραβισμού JuniorVision.

Από το 2019 συνεργάζεται με την Α’ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι υπεύθυνη παιδο-οφθαλμολογικού ιατρείου στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

LMVISION - Oφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη, Laser Mυωπία, Aστιγματισμός

Η μονάδα ιδρύθηκε το 2006 από τον Λεωνίδα Μαυρουδή και λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο “Πλατεία”, σε ένα εμβληματικό κτήριο με μεγάλη κοινωνική, επιχειρηματική και αρχιτεκτονική αναγνωρισιμότητα στη Βόρειο Ελλάδα, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους. Από το Μάρτιο του 2015 λειτουργεί ως ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ όπου παρέχονται διαγνωστικές, απεικονιστικές, κλινικές και χειρουργικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, με ιατρικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις που συνεχώς ανανεώνονται και εμπλουτίζονται.