Φακοί επαφής, καλοκαίρι και βουτιές!
►Είναι προτιμότερο τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά στην παραλία να χρησιμοποιούμε ημερήσιους φακούς. Τους φακούς αυτούς τους πετάμε στο τέλος της ημέρας και ετσι μειώνουμε την πιθανότητα μόλυνσης από κάποιο μικρόβιο.
►Φόραμε απαραιτήτως γυαλιά ηλίου κατά την ηλιοθεραπεία για να εμποδίσουμε όσο το δυνατόν να μπει κάποιο σκουπιδάκι ή άμμος μέσα στα μάτια.
► Αν ο φακός βγει κατα λάθος, βραχεί με θαλασσινό ή νερό πισίνας, έρθει σε επαφή με αντιηλιακό ή άμμο δεν τον επανατοποθετούμε σε καμία περίπτωση! Θα πρέπει πρώτα να καθαριστεί με το ειδικό υγρό καθαρισμού και να ξεπλυθεί καλά. Πολύ σημαντικό είναι να καθαρίσουμε, να ξεπλύνουμε και να ενυδατώσουμε και τα μάτια μας ώστε να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα. Καλό είναι να έχουμε πάντα μαζί και τα γυαλιά οράσεως.
► Αν μετά από μια μέρα στη θάλασσα προσπαθήσεις να βγάλεις το φακό και δεν είναι δυνατόν, μην επιμένεις γιατί μπορεί να τραυματίσεις τον κερατοειδή. Το αλάτι που περιέχει το θαλασσινό νερό αφυδατώνει τους φακούς και τα μάτια με αποτέλεσμα να “κολλάνε” και να είναι δυσχερέστερη η αφαίρεσή τους. Το καλύτερο είναι να περιμένουμε λίγα λεπτά βλεφαρίζοντας ώστε να επανέλθει η φυσική υγρασία των ματιών, και να ρίξουμε τεχνητά δάκρυα που φροντίζουμε να έχουμε πάντα μαζί ακόμη και στην παραλία. Μετά από 15 λεπτά ξαναπροσπαθούμε.
►Απαραίτητο είναι να τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής και σωστής χρήσης των φακών επαφής ειδικά το καλοκαίρι διότι λόγω αυξημένης εφίδρωσης, χρήσης αντιηλιακών και επαφής με το θαλασσινό νερό ή το νερό πισίνας, είναι αυξημένη η πιθανότητα να εμφανιστεί κάποια αλλεργία ή και μόλυνση των ματιών.