Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ) είναι η κύρια αιτία πτώσης της όρασης σε ηλικίες άνω των 50 ετών. Είναι μια πάθηση που προσβάλλει το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή, το σημείο που εστιάζεται το φως και το οποίο ονομάζεται ωχρά κηλίδα. Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την ευκρινή όραση, για τη διάκριση των λεπτομερειών και την αντίληψη των χρωμάτων. Οι ασθενείς με ΗΕΩ μπορεί να μην μπορούν να διακρίνουν καθαρά λεπτομέρειες τόσο μακριά όσο και κοντά, να παρουσιάζουν πτώση της οπτικής οξύτητας, να βλέπουν τις εικόνες παραμορφωμένες ή αλλοιωμένες (μεταμορφοψία) ή να έχουν σκοτώματα στο οπτικό τους πεδίο.

Μορφές ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδας.

Υπάρχουν 2 μορφές ΗΕΩ:

  • Η ξηρά μορφή αποτελεί περίπου το 85% των περιπτώσεων και χαρακτηρίζεται από την παρουσία drusen, από αλλαγές στο μελάγχρουν επιθήλιο του αμφιβληστροειδή και από ατροφικές περιοχές. Στην προχωρημένη της μορφή, η ξηρά μορφή της ΗΕΩ χαρακτηρίζεται από την ατροφία του αμφιβληστροειδή, μια κατάσταση μη αναστρέψιμη που δεν επιδέχεται θεραπείας.
  • Η υγρή μορφή, αποτελεί το υπόλοιπο 15% περίπου των περιπτώσεων. Είναι η παραγωγική μορφή, η οποία χαρακτηρίζεται από χοριοειδική νεοαγγείωση και αποκολλήσεις μελαγχρόου επιθηλίου. Τα νέα αγγεία του χοριοειδή που δημιουργούνται έχουν σαθρά τοιχώματα με αποτελέσματα τη διαρροή υγρού και αίματος. Η μορφή αυτή γενικά χρειάζεται θεραπεία έγκαιρα σε σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί αλλιώς κινδυνεύει η κεντρική όραση.

Για τη διάγνωση αλλά και παρακολούθηση της ΗΕΩ χρησιμοποιείται στο κέντρο μας ειδικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει την έγχρωμη φωτογράφηση βυθού με ειδική high definition non mydriatic φωτογραφική καμερα, ψηφιακή φλουοροαγγειογραφία με τη χρήση φλουοροσκεϊνης και τη σύγχρονη, τελευταίας τεχνολογίας τρισδιάστατη αναίμακτη ANGIO-OCT  αγγειογραφία, χωρίς την αναγκαιότητα πλέον για λήψη σκιαγραφικού με ένεση από τη φλέβα (Optical Coherence Tomography Angiography OptoVue).

(δείτε εδώ τον εξοπλισμό μας)

Θεραπεία

Θεραπευτικά, ανά περίπτωση εφαρμόζονται ενέσεις με αντιαγγειογενετικούς παράγοντες anti-VEGF. Oι παράγοντες αυτοί σταματούν την ανάπτυξη της νεοαγγείωσης, με αποτέλεσμα τη μείωση της διαρροής-αιμορραγίας κάτω από τον αμφιβληστροειδή. Έτσι, παρεμποδίζεται ή περιορίζεται τη βλάβη στον αμφιβληστροειδή και μειώνεται η πτώση της κεντρικής όρασης. Ανά περίπτωση μπορεί να εφαρμοστεί φωτοπηξία με laser ή και χειρουργική επέμβαση σε μεγάλες αιμορραγίες (βιτρεκτομή).

LMVISION - Oφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη, Laser Mυωπία, Aστιγματισμός

Η μονάδα ιδρύθηκε το 2006 από τον Λεωνίδα Μαυρουδή και λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο “Πλατεία”, σε ένα εμβληματικό κτήριο με μεγάλη κοινωνική, επιχειρηματική και αρχιτεκτονική αναγνωρισιμότητα στη Βόρειο Ελλάδα, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους. Από το Μάρτιο του 2015 λειτουργεί ως ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ όπου παρέχονται διαγνωστικές, απεικονιστικές, κλινικές και χειρουργικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, με ιατρικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις που συνεχώς ανανεώνονται και εμπλουτίζονται.