8 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για την ηλιακή ακτινοβολία κ τις επιπτώσεις στα μάτια μας.

Ο ήλιος αποτελεί πηγή ζωής και ενέργειας και είναι υπεύθυνος για την αντίληψη του κόσμου γύρω μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία εγκυμονεί κινδύνους!

1) Το φως του ήλιου αποτελείται από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (ορατή, υπέρυθρη και υπεριώδη ακτινοβολία) με διάφορα μήκη κύματος. Σημαντικότερη είναι η υπεριώδης ακτινοβολία (UltraViolet) η οποία διακρίνεται σε UVΑ που είναι υπεύθυνη για τη φωτογήρανση και UVB που είναι υπεύθυνη για το κοκκίνισμα(κάψιμο) του δέρματος.

Για πλήρη προστασία, τα γυαλιά θα πρέπει να απορροφούν το 99-100% της υπεριώδους ακτινοβολίας UVA και UVB εως τα 400nm και να φέρουν την ένδειξη UV400.

2) Η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί φωτο-οξειδωτικές αλλοιώσεις οι οποίες δρουν αθροιστικά στους ιστούς. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η χρήση γυαλιών ηλίου από την παιδική ηλικία για να μη δράσει αθροιστικά το ηλιακό στρες.

3) Ο κερατοειδής και κρυσταλλοειδής φακός απορροφούν περίπου το 10% της UVB και το 50% της UVA ακτινοβολίας αντίστοιχα. Η χρόνια απορρόφηση των ακτινοβολιών αυτών επιταχύνει την πρώιμη εμφάνιση του καταρράκτη.

4) Ένα σημαντικό μέρος ακτινοβολίας απορροφάται από τους φωτουποδοχείς στο πίσω μέρος του οφθαλμού, δηλαδή στον αμφιβληστροειδή και σχετίζεται με πρώιμες αλλοιώσεις στην περιοχή της ωχράς κηλίδας.

5) Εκτός από το ίδιο τον οφθαλμό, και τα μελανοκύτταρα του δέρματος των βλέφαρων και της περιοφθαλμικής περιοχής ενεργοποιούνται από την UVA και UVB ακτινοβολία, με αποτέλεσμα τη δερματική φωτογήρανση.

6) Ατομικοί παράγοντες όπως:

 • το χρώμα του δέρματος και το ποσοστό μελανίνης στον οργανισμό
 • τα χαρακτηριστικά προσώπου, όπως η θέση των ματιών, το σχήμα των βλεφάρων, το υπερόφρυο και μετωπιαίο τόξο
 • το επάγγελμα

επηρεάζουν τα επίπεδα έκθεσης των οφθαλμών στην ακτινοβολία που φθάνει στα μάτια μας,

7) Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως:

 • η εποχή πχ το θερινό ηλιοστάσιο, στην Ελλάδα η έκθεση σε UVB είναι 10 φορές μεγαλύτερη το μεσημέρι από το απόγευμα
 • η ώρα της ημέρας πχ το απόγευμα ο ήλιος βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα η απορρόφηση και η σκέδαση είναι πολύ μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να φθάνει πολύ λιγότερη UVB στο έδαφος
 • η γεωφυσική θέση της κάθε χώρας πχ η Ελλάδας έχει αυξημένη ποσοστά ηλιοφάνειας σε σχέση με βορειότερες χώρες
 • το ποσοστό συννεφιάς
 • το υψόμετρο
 • τα ατμοσφαιρικά αερολύματα και η συγκέντρωση του όζοντος

επηρεάζουν τα επίπεδα έκθεσης των οφθαλμών στην ακτινοβολία που φθάνει στα μάτια μας.

8) Τι πρέπει να προσέξω στα γυαλιά ηλίου?

 • Να εφαρμόζουν σωστά στο πρόσωπο κ να μην αφήνουν κενά στο πλάι.
 • Οι φακοί, καλό είναι να έχουν ενσωματωμένη την τεχνολογία polarised, η οποία μειώνει τις αντανακλάσεις του φωτός, πχ τις αντανακλάσεις του ήλιου στη θάλασσα, την άλω από τα φώτα των αυτοκινήτων στη βραδινή οδήγηση.

Υπάρχουν τα παρακάτω διαφορετικά είδη φακών:

 • Κρύσταλλο: Έχει πολύ καλή διαύγεια και αντοχή στις γρατσουνιές, αλλά σπάει εύκολα και είναι αρκετά βαρύ.
 • Πολυκαρμπονικοί – Πολυανθρακικοί:πολύ ανθεκτικοί, πολύ καλή ευκρίνεια, αλλά γρατζουνίζονται εύκολα.
 • ΝΧΤ πολυερεθανης :  Ελαφρύ, πάρα πολύ ανθεκτικό, πολύ καλή διαύγεια, αλλά ακριβά σε κοστολόγιο.
 • Οργανικοί φακοί: Καλή αντοχή στην θραύση, δυνατότητα παραγωγής σε πολλά χρώματα, αλλά όχι πολύ καλή ανθεκτικότητα και διαύγεια.

LMVISION - Oφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη, Laser Mυωπία, Aστιγματισμός

Η μονάδα ιδρύθηκε το 2006 από τον Λεωνίδα Μαυρουδή και λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο “Πλατεία”, σε ένα εμβληματικό κτήριο με μεγάλη κοινωνική, επιχειρηματική και αρχιτεκτονική αναγνωρισιμότητα στη Βόρειο Ελλάδα, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους. Από το Μάρτιο του 2015 λειτουργεί ως ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ όπου παρέχονται διαγνωστικές, απεικονιστικές, κλινικές και χειρουργικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, με ιατρικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις που συνεχώς ανανεώνονται και εμπλουτίζονται.