Ο ήλιος αποτελεί πηγή ζωής και ενέργειας και είναι υπεύθυνος για την αντίληψη του κόσμου γύρω μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία εγκυμονεί κινδύνους!
1) Το φως του ήλιου αποτελείται από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (ορατή, υπέρυθρη και υπεριώδη ακτινοβολία) με διάφορα μήκη κύματος. Σημαντικότερη είναι η υπεριώδης ακτινοβολία (UltraViolet) η οποία διακρίνεται σε UVΑ που είναι υπεύθυνη για τη φωτογήρανση και UVB που είναι υπεύθυνη για το κοκκίνισμα(κάψιμο) του δέρματος.
Για πλήρη προστασία, τα γυαλιά θα πρέπει να απορροφούν το 99-100% της υπεριώδους ακτινοβολίας UVA και UVB εως τα 400nm και να φέρουν την ένδειξη UV400.
2) Η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί φωτο-οξειδωτικές αλλοιώσεις οι οποίες δρουν αθροιστικά στους ιστούς. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η χρήση γυαλιών ηλίου από την παιδική ηλικία για να μη δράσει αθροιστικά το ηλιακό στρες.
3) Ο κερατοειδής και κρυσταλλοειδής φακός απορροφούν περίπου το 10% της UVB και το 50% της UVA ακτινοβολίας αντίστοιχα. Η χρόνια απορρόφηση των ακτινοβολιών αυτών επιταχύνει την πρώιμη εμφάνιση του καταρράκτη.
4) Ένα σημαντικό μέρος ακτινοβολίας απορροφάται από τους φωτουποδοχείς στο πίσω μέρος του οφθαλμού, δηλαδή στον αμφιβληστροειδή και σχετίζεται με πρώιμες αλλοιώσεις στην περιοχή της ωχράς κηλίδας.
5) Εκτός από το ίδιο τον οφθαλμό, και τα μελανοκύτταρα του δέρματος των βλέφαρων και της περιοφθαλμικής περιοχής ενεργοποιούνται από την UVA και UVB ακτινοβολία, με αποτέλεσμα τη δερματική φωτογήρανση.
6) Ατομικοί παράγοντες όπως:
επηρεάζουν τα επίπεδα έκθεσης των οφθαλμών στην ακτινοβολία που φθάνει στα μάτια μας,
7) Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως:
επηρεάζουν τα επίπεδα έκθεσης των οφθαλμών στην ακτινοβολία που φθάνει στα μάτια μας.
8) Τι πρέπει να προσέξω στα γυαλιά ηλίου?
Υπάρχουν τα παρακάτω διαφορετικά είδη φακών: