6 σημεία για το Σακχρώδη Διαβήτη και τα μάτια μας!

Εάν έχετε διαβήτη, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι διατρέχετε κίνδυνο για προβλήματα όρασης. Γνωρίζετε ότι ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα σας και η παρακολούθηση της A1C σας είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία σας.

Είναι επίσης κρίσιμο να αποφευχθεί η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία είναι η πιο κοινή αιτία απώλειας όρασης από διαβήτη.

Στοιχεία για τον διαβήτη και την υγεία των ματιών σας που είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε:


1. Οι σημαντικές οφθαλμικές επιπτώσεις από τον σακχαρώδη διαβήτη εμφανίζονται σε περίπου 5 έως 10 χρόνια από την έναρξη της νόσου, χωρίς όμως να σημαίνει ότι η όραση είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια αυτών των ετών. Η βλάβη στα μάτια από την μη καλή ρύθμιση του σάκχαρο στο αίμα δεν έχει συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εξετάζετε τακτικά τα μάτια σας ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως τυχόν προβλήματα.

2. Τα άτομα με διαβήτη έχουν διπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν καταρράκτη από άλλους ενήλικες.

Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο επιρρεπή στον καταρράκτη. Ο καταρράκτης αναπτύσσεται σε μικρότερη ηλικία και εξελίσσεται ταχύτερα σε ενήλικες με διαβήτη από ό,τι σε άτομα χωρίς διαβήτη. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα οδηγούν σε συσσώρευση κυττάρων και πρωτεϊνών στον φακό του ματιού, καθιστώντας τον θολό. Η διατήρηση αυστηρού ελέγχου των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της εμφάνισης του καταρράκτη.


3. Οι γυναίκες με διαβήτη που μένουν έγκυες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και απώλεια όρασης.

Οι γυναίκες με διαβήτη θα πρέπει να υποβάλλονται σε οφθαλμολογική εξέταση νωρίς στην εγκυμοσύνη, και στη συνέχεια όπως συνιστάται από τον οφθαλμίατρό τους. Γυναίκες που αναπτύσσουν διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (διαβήτης κύησης) απαραίτητο είναι να συνεχίζουν τον συστηματικό οφθαλμολογικό έλεγχο.


4. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει παράλυση των οφθαλμικών μυών και διπλωπία (διπλή όραση).

Όταν ο διαβήτης προκαλεί αρκετή βλάβη στην κυκλοφορία του σώματος, μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση των μυών που κινούν τα μάτια. Εάν ένας ή περισσότεροι μύες στο ένα μάτι δεν λειτουργούν σωστά, τα μάτια δεν συνεργάζονται. Ο εγκέφαλος λαμβάνει δύο εικόνες αντί για μία, προκαλώντας διπλή όραση ή διπλωπία. Η διπλή όραση συνήθως διαρκεί από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες.

5. Τα άτομα με διαβήτη μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οφθαλμικές λοιμώξεις.

Ίσως γνωρίζετε ότι τα άτομα με διαβήτη μολύνονται εύκολα. Στην πραγματικότητα, όταν ο διαβήτης δεν ελέγχεται σωστά, μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας, μειώνοντας την ικανότητά σας να καταπολεμάτε τις λοιμώξεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπεφυκίτιδα και άλλες λοιμώξεις των ματιών. Για να αποτρέψετε τις μολύνσεις των ματιών, διατηρήστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σε καλό έλεγχο, πλένετε συχνά τα χέρια σας και μην αγγίζετε τα μάτια σας.

6. Η θολή όραση από τον διαβήτη μπορεί να είναι προσωρινή ή πολύ πιο σοβαρή ανάλογα με ταην αιτία που την προκαλεί.

Εάν το σάκχαρο στο αίμα σας δεν είναι υπό έλεγχο, μπορεί να έχετε θολή όραση που έρχεται και φεύγει. Αυτή η θαμπάδα θα εξαφανιστεί όταν ελέγχετε το σάκχαρό σας. Σταθεροποιήστε το σάκχαρό σας πριν από τις οφθαλμολογικές εξετάσεις για να λάβετε τη σωστή συνταγή για γυαλιά.
Η μακροχρόνια βλάβη του διαβήτη μπορεί επίσης να επηρεάσει τον αμφιβληστροειδή σας και τα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει θολή, με διακ΄υμανση όραση και πιθανή μόνιμη απώλεια όρασης. Να είστε συνεπέις στα ραντεβού σας με τον οφθαλμίατρό σας για να λύσετε έγκαιρα τυχόν προβλήματα.

LMVISION - Oφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη, Laser Mυωπία, Aστιγματισμός

Η μονάδα ιδρύθηκε το 2006 από τον Λεωνίδα Μαυρουδή και λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο “Πλατεία”, σε ένα εμβληματικό κτήριο με μεγάλη κοινωνική, επιχειρηματική και αρχιτεκτονική αναγνωρισιμότητα στη Βόρειο Ελλάδα, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους. Από το Μάρτιο του 2015 λειτουργεί ως ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ όπου παρέχονται διαγνωστικές, απεικονιστικές, κλινικές και χειρουργικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, με ιατρικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις που συνεχώς ανανεώνονται και εμπλουτίζονται.