Τι είναι η ανισοκορία?

Ανισοκορία ονομάζουμε την κατάσταση που υπάρχει άνιση διάμετρος/μέγεθος κόρης στον οφθαλμό. Η μία κόρη μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το φυσιολογικό (σε μυδρίαση), ή μικρότερη από το φυσιολογικό(σε μύση).

Πού οφείλεται η ανισοκορία;

-Φυσιολογική ανισοκορία. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ήπιας ανισοκορίας με διαφορά μεγέθους λιγότερο από 1-2 mm, οι οποίες είναι φυσιολογικές και δεν έχουν υποκείμενη παθολογία ή ιστορικό τραύματος. Αυτό μπορεί να συναντάται σε περίπου 20% του γενικού πληθυσμού.

-Τραυματισμοί στον οφθαλμό πιθανόν να αφήσουν μια μόνιμη διαστολή της κόρης.

-Φαρμακευτική αγωγή: οφθαλμικές σταγόνες μπορούν να επιδράσουν στο σφικτήρα ή διαστολέα της κόρης.

-Φλεγμονή της ίριδας μπορεί να προκαλέσει ανισοκορία και συνήθως συνοδεύεται με πόνο στον οφθαλμό.

-Κόρη του Adie’s (tonic pupil): είναι μια καλοήθης κατάσταση όπου η μία κόρη είναι αισθητά μεγαλύτερη από την άλλη, δεν αντιδρά καθόλου στο φως. Σχετίζεται με τραυματισμό (όπως παραδείγματος χάρη από τραυματισμό μετά από επιπλοκή χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη), έλλειψη ροής αίματος (ισχαιμία) ή λοίμωξη.

-Νευρολογικές διαταραχές: βλάβες κατά μήκος της νευρικής οδού ή του νωτιαίαου μυελού μπορούν να προκαλέσουν ανισοκορία (σύνδρομο Horner). Η ανισοκορία μπορεί να συνοδεύεται από πτώση βλεφάρου, διπλωπία (διπλή όραση) ή στραβισμό. Διαταραχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανισοκορία περιλαμβάνουν εγκεφαλικά επεισόδια, αιμορραγία (αυθόρμητη ή οφειλόμενη σε τραυματισμό στο κεφάλι) και σπάνια ορισμένους όγκους ή λοιμώξεις.

Έχω ανισοκορία. Τι πρέπει να κάνω;

Εάν εσείς ή κάποιος άλλος που σας παρατηρεί αντιληφθεί ότι έχετε μια κόρη μεγαλύτερη ή μικρότερη από την άλλη, επισκεφθείτε άμεσα τον οφθαλμίατρό σας, ειδικά αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Πτώση βλεφάρου
  • Διπλωπία (διπλή όραση)
  • Απώλεια της όρασης
  • Πονοκεφάλους ή πόνο στον αυχένα
  • Πόνο στα μάτια
  • Αν έχετε υποστεί πρόσφατα τραύμα στο κεφάλι ή στα μάτια

LMVISION - Oφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη, Laser Mυωπία, Aστιγματισμός

Η μονάδα ιδρύθηκε το 2006 από τον Λεωνίδα Μαυρουδή και λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο “Πλατεία”, σε ένα εμβληματικό κτήριο με μεγάλη κοινωνική, επιχειρηματική και αρχιτεκτονική αναγνωρισιμότητα στη Βόρειο Ελλάδα, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους. Από το Μάρτιο του 2015 λειτουργεί ως ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ όπου παρέχονται διαγνωστικές, απεικονιστικές, κλινικές και χειρουργικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, με ιατρικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις που συνεχώς ανανεώνονται και εμπλουτίζονται.