Φωτοχρωμικά γυαλία. Όλα όσα πρέπει να ξέρω!

Εάν φοράτε γυαλιά οράσεως, είστε εξοικειωμένοι με την εναλλαγή τους με τα γυαλιά ηλίου που επίσης φέρουν την απαιτούμενη διόρθωση. Πρέπει να έχετε μαζί σας και τα 2 ζευγάρια όπου να πάτε ώστε να τα εναλλάσετε όποτε χρειάζεται.

Μια απλή εναλλακτική είναι να φοράτε γυαλιά με φωτοχρωμικούς φακούς ή φακούς “μετάβασης”. Αυτοί οι φακοί σκουραίνουν αυτόματα στο έντονο ηλιακό φως και επιστρέφουν σε κανονική απόχρωση σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό.

Οι φωτοχρωμικοί φακοί υπάρχουν εδώ και δεκαετίες αλλα έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Πριν από χρόνια, όλοι οι φακοί μετάβασης ήταν κατασκευασμένοι από γυαλί και είχαν ένα μόνο χρώμα: γκρι. Τα σημερινά φωτοχρωμικά γυαλιά είναι διαθέσιμα από διάφορα υλικά και σε μια ευρεία γκάμα χρωμάτων.

Η φωτοχρωμική τεχνολογία έχει διανύσει πολύ δρόμο από τους πρώτους φακούς μετάβασης, οι οποίοι σκούραιναν όταν το χλωριούχο άργυρο ή το αλογονίδιο του αργύρου στον γυάλινο φακό αντιδρούσαν με το υπεριώδες φως. Πλέον, το υλικό των φακών υφίσταται χημικές αλλαγές και σκουραίνει όταν εκτίθενται στο υπεριώδες φως.

Τα γυαλιά με φωτοχρωμικούς φακούς προσφέρουν σίγουρα ευκολία, αλλά έχουν κάποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τα οποία καλό είναι να γνωρίζετε πριν τα αγοράσετε.

Πλεονεκτήματα

-Ευκολία. Μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε όλες τις ώρες της ημέρας, είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο, ημέρα ή νύχτα. Δε θα τα ξεχνάτε κ δε χρειάζεται να τα εναλλάσετε.

-Προσφέρουν συνεχή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, προστατεύοντας από τις ανεπιθύμητες βλαβερές συνέπειες.

-Δεν θα χαθούν τόσο εύκολα. Είναι λιγότερο πιθανό να χάσετε γυαλιά όταν δεν έχετε δύο ζευγάρια για να παρακολουθείτε.

-Διατίθενται σε πολλά στυλ και χρώματα και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των περισσότερων ανθρώπων. Είτε χρειάζεστε άθραυστους, πολυεστιακούς φακούς ή έχετε άλλες συγκεκριμένες ανάγκες, υπάρχει σχεδόν σίγουρα ένας φωτοχρωμικός φακός που μπορεί να σας καλύψει.

-Μπορούν να σας εξοικονομήσουν χρήματα διότι θα αγοράσετε 1 αντί για 2 ζευγάρια.

Μειονεκτήματα

-Σκουραίνουν και φωτίζουν σε διάφορους βαθμούς ανάλογα με τη μάρκα και την εταιρία κατασκευής. Προβλήματα στο πίσω μέρος του ματιού (όπως ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας) ή ένας καταρράκτης μπορεί να επηρεάσει σε κάποιο ποσοστό την ικανότητα αντίθεσης (contrast sensitivity) ή την αντίληψη των χρωμάτων.

-Ορισμένοι φακοί χρειάζονται επίσης περισσότερο χρόνο από άλλους για να προσαρμοστούν στη φωτεινότητα.

-Αυτοί οι φακοί μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν σε κρύο καιρό.

-Δεν σκουραίνουν τόσο καλά μέσα στα αυτοκίνητα. Το γυαλί αυτοκινήτου έχει κάποια προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία μπορεί να αποτρέψει την μετάβαση των φωτοχρωμικών φακών. Ορισμένοι φακοί έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν στην επίλυση αυτού του προβλήματος.

LMVISION - Oφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη, Laser Mυωπία, Aστιγματισμός

Η μονάδα ιδρύθηκε το 2006 από τον Λεωνίδα Μαυρουδή και λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο “Πλατεία”, σε ένα εμβληματικό κτήριο με μεγάλη κοινωνική, επιχειρηματική και αρχιτεκτονική αναγνωρισιμότητα στη Βόρειο Ελλάδα, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους. Από το Μάρτιο του 2015 λειτουργεί ως ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ όπου παρέχονται διαγνωστικές, απεικονιστικές, κλινικές και χειρουργικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, με ιατρικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις που συνεχώς ανανεώνονται και εμπλουτίζονται.