Φάρμακο για μία από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου! Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις ανεπιθύμητες δράσεις του στα μάτια?

Τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα?

Ανήκει στην ομάδα των μη Hodgkin λεμφωμάτων και είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή καρκίνου του νωτιαίου μυελού, επηρεάζοντας τα κύτταρα του πλάσματος. Αυτά τα κύτταρα, που βρίσκονται στο μυελό των οστών, αποτελούν σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Το πολλαπλό μυέλωμα θεωρείται μια μορφή καρκίνου διαχειρίσιμη, αλλά όχι πλήρως θεραπεύσιμη. 

Τι είναι το BLENREP?

Το BLENREP (Belantamab mafodotin, GlaxoSmithKline Ireland Ltd) είναι ένα φάρμακο που εγκρίθηκε προ 1 έτους περίπου (Αύγουστος 2020) για τη θεραπεία ενηλίκων με υποτροπιάζον πολλαπλό μυέλωμα, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται πλέον στη θεραπεία με άλλους παράγοντες. 

Το FDA (Food and Drug Administration, USA) είχε ενημερώσει σχετικά με πιθανές παρενέργειες των οφθαλμών και καλό είναι να τις γνωρίζουν όσοι χρησιμοποιούν την παραπάνω αγωγή.

Ποιες οι ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τους οφθαλμούς?

Στις συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που απαντώνται σε ποσοστό ≥20% των ασθενών περιλαμβάνονται 

  • Βλάβη του επιθηλίου κερατοειδούς (κερατοπάθεια)
  • Μειωμένη οπτική οξύτητα
  • Θολή όραση

Συμβουλέψου τον οφθαλμίατρό σου για να ενημερωθείς ή για ότι σε προβληματίζει σχετικά με την υγεία των ματιών σου.

LMVISION - Oφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη, Laser Mυωπία, Aστιγματισμός

Η μονάδα ιδρύθηκε το 2006 από τον Λεωνίδα Μαυρουδή και λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο “Πλατεία”, σε ένα εμβληματικό κτήριο με μεγάλη κοινωνική, επιχειρηματική και αρχιτεκτονική αναγνωρισιμότητα στη Βόρειο Ελλάδα, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους. Από το Μάρτιο του 2015 λειτουργεί ως ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ όπου παρέχονται διαγνωστικές, απεικονιστικές, κλινικές και χειρουργικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, με ιατρικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις που συνεχώς ανανεώνονται και εμπλουτίζονται.