Πτερύγιο οφθαλμού. Τι πρέπει να γνωρίζω?

►Τι είναι το πτερύγιο;
Το πτερύγιο είναι μια τριγωνική συνήθως περιοχή ινο-αγγειακού ιστού (έχει την όψη σαρκώδους πτυχής) που επεκτείνεται σταδιακά στον κερατοειδή. 

Δημιουργείται όταν ο επιπεφυκότας (η μεμβράνη που καλύπτει το άσπρο μέρος του ματιού) αναπτύσσεται, μη φυσιολογικά προς το μέρος του κερατοειδή. Το πτερύγιο παρουσιάζεται συνήθως στην εσωτερική γωνία του ματιού, προκαλεί αύξηση του αστιγματισμού και μπορεί να επηρεάσει αισθητά την όραση.

►Ποιές οι αιτίες για την δημιουργία του πτερυγίου;
Η πραγματική αιτία που δημιουργεί το πτερύγιο δεν είναι γνωστή. Έχει παρατηρηθεί ότι το πτερύγιο εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα τα οποία εκτίθενται πολλές ώρες στον ήλιο και η συχνότητά του είναι αυξημένη σε μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα. Η πολύωρη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες, και οι χρόνιοι ερεθισμοί του ματιού από ξηρασία και σκόνη, θεωρούνται βασικές αιτίες για την εμφάνιση πτερυγίου.


►Πως θεραπεύεται το πτερύγιο;
Σε περίπτωση που το πτερύγιο κοκκινίσει και ερεθιστεί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κολλύριο ή τοπικές αλοιφές για να ελαττώσουμε τη φλεγμονή.

Αν το πτερύγιο είναι αρκετά μεγάλο και δημιουργεί προβλήματα στην όραση, πρέπει να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, ακόμα και μετά την αφαίρεση του με εγχείρηση, είναι πιθανόν να παρουσιασθεί ξανά, ιδιαίτερα σε νεαρά άτομα.

Στην κλινική μας εφαρμόζουμε ειδική τεχνική για την αφαίρεση του πτερυγίου με τη σύγχρονη αυτόλογη μεταμόσχευση επιπεφυκότα ή με τη χρήση αμνιακής μεμβράνης για να αποφευχθεί η επανεμφάνισή του.

LMVISION - Oφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη, Laser Mυωπία, Aστιγματισμός

Η μονάδα ιδρύθηκε το 2006 από τον Λεωνίδα Μαυρουδή και λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο “Πλατεία”, σε ένα εμβληματικό κτήριο με μεγάλη κοινωνική, επιχειρηματική και αρχιτεκτονική αναγνωρισιμότητα στη Βόρειο Ελλάδα, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους. Από το Μάρτιο του 2015 λειτουργεί ως ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ όπου παρέχονται διαγνωστικές, απεικονιστικές, κλινικές και χειρουργικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, με ιατρικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις που συνεχώς ανανεώνονται και εμπλουτίζονται.