Ποιες οι επιπτώσεις στα μάτια και στην όραση λόγω του καπνίσματος;

Το κάπνισμα αποτελεί σήμερα μια από τις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας παγκοσμίως. Συμβάλλει σε τουλάχιστον 25 απειλητικές για τη ζωή ασθένειες ή ομάδες ασθενειών και αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου σε 8 από τις 16 κύριες αιτίες θανάτου ανθρώπων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών.

Ποιες οι επιπτώσεις στα μάτια και στην όραση λόγω του καπνίσματος;

1. Το κάπνισμα μειώνει την παραγωγή των δακρύων, επιταχύνοντας την εμφάνιση ξηροφθαλμίας.

2. Αυξάνει την καρδιακή συχνότητα και την αρτηριακή πίεση, παρεμποδίζει το κυκλοφορικό σύστημα και μειώνει το οξυγόνο που φτάνει στους φωτοϋποδοχείς.

3. Χημικές ουσίες που περιέχονται στα τσιγάρα, όπως φορμαλδεΰδη, αμμωνία και υδρόθειο, δημιουργούν οξειδωτικό στρες και προκαλούν φθορά στα αγγεία των ματιών και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

4. Το κάπνισμα συμβάλλει στην εκδήλωση αλλά και για την ταχύτερη εξέλιξη της εκφύλισης ωχράς κηλίδας. Στατιστικά, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας εκδηλώνεται σε έναν μέσο καπνιστή περίπου 7 χρόνια νωρίτερα από ότι σε έναν μη καπνιστή και οι ενεργοί καπνιστές έχουν 3 με 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την ασθένεια ενώ οι παθητικοί καπνιστές διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο.

5. Σε συνδυασμό με το σακχαρώδη διαβήτη αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, με σοβαρές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην οπτική οξύτητα. Αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εκδηλώσεως διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, επιταχύνοντας την εξέλιξή της. Οι βλάβες αυτές παρατηρούνται στο 80-90% των διαβητικών 10 χρόνια μετά από τη διάγνωση του διαβήτη.

6. Το κάπνισμα σχετίζεται με την εκδήλωση θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας-νόσου Grave’s, και επηρεάζει συγχρόνως τους βολβοκινητικούς μυς δηλαδή τους μυς που κινούν τα μάτια.

7. Οι χημικές ουσίες όπως είναι το κάδμιο και το αρσενικό που περιέχουν τα τσιγάρα, είναι τοξικές, κυκλοφορούν μέσω του αίματος σε όλο τον οργανισμό, προκαλούν σύσπαση των αιμοφόρων αγγείων, και συμβάλλουν στην εμφάνιση του γλαυκώματος.

8. Το κάπνισμα επηρεάζει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα όχι μόνον των καπνιστών αλλά και των παθητικών καπνιστών εξαιτίας της αγγειοσύσπασης των αιμοφόρων αγγείων.

LMVISION - Oφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη, Laser Mυωπία, Aστιγματισμός

Η μονάδα ιδρύθηκε το 2006 από τον Λεωνίδα Μαυρουδή και λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο “Πλατεία”, σε ένα εμβληματικό κτήριο με μεγάλη κοινωνική, επιχειρηματική και αρχιτεκτονική αναγνωρισιμότητα στη Βόρειο Ελλάδα, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους. Από το Μάρτιο του 2015 λειτουργεί ως ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ όπου παρέχονται διαγνωστικές, απεικονιστικές, κλινικές και χειρουργικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, με ιατρικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις που συνεχώς ανανεώνονται και εμπλουτίζονται.