Ποιες δραστηριότητες μπορώ να κάνω μετα την επέμβαση καταρράκτη?

Η επέμβαση καταρράκτη είναι μια από τις πιο κοινές και επιτυχημένες επεμβάσεις που γίνονται παγκοσμίως.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες εντός ημερών. Σε μερικές περιπτώσεις πιθανόν να χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος ώστε να νιώσετε τα μάτια σας εντελώς φυσιολογικά. Και αυτό διότι τα μάτια χρειάζονται κάποιο χρόνο για να επουλωθούν μετά από μια επέμβαση καταρράκτη.

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης καταρράκτη?

Γίνεται μια μικρή τομή στο μπροστινό μέρος του ματιού, η οποία δεν είναι ορατή, παρά μόνο σε μεγέθυνση. Μέσω αυτού του ανοίγματος, ο χειρουργός αφαιρεί τον παλιό, θολό φακό σας και εισάγει έναν νέο φακό κατάλληλο για τις ανάγκες του δικού σας οφθαλμού, που ονομάζεται ενδοφακός ή IOL.

Τι πρέπει να κάνω μετά την επέμβαση καταρράκτη?

Το μάτι σας θεραπεύεται κυρίως σε δύο στάδια. Κατά τις πρώτες 24 ώρες, η μικρή τομή αρχίζει να κλείνει και η επιφάνεια του ματιού επουλώνεται. Αλλά μπορεί να χρειαστούν κάποιες εβδομάδες για να επουλωθεί πλήρως και σε βάθος ο κερατοειδής.

Αποφύγετε να αγγίζετε ή να τρίβετε τα μάτια σας ώστε να μη γίνει κάποια μόλυνση ή φλεγμονή.

Τις πρώτες 48 ώρες μετά την επέμβαση, είναι σημαντικό να μην σκύβετε ή να βάζετε το κεφάλι σας κάτω από τη μέση σας. Αυτό μπορεί να αυξήσει την πίεση των ματιών και να παρεμποδίσει την επούλωση.

Ο οφθαλμίατρος σας θα συνταγογραφήσει αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες για την πρόληψη της μόλυνσης και αντιφλεγμονώδεις οφθαλμικές σταγόνες για να βοηθήσει στη μείωση τυχόν οιδήματος.

Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες δοσολογίας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας.

«Οι προσδοκίες μετά τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι υψηλές και οι ασθενείς συχνά αναρωτιούνται γιατί δεν έχουν όραση 10/10 τις ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες μετά την επέμβαση», αναφέρουν πρόσφατες πολυκεντρικές μελέτες. «Είναι σαν να κάνει κάποιος επέμβαση αντικατάστασης ισχίου και να αναρωτιέται γιατί δεν μπορεί να τρέξει με την παλιά του ταχύτητα την επόμενη μέρα. Χρειάζεται χρόνος, αποθεραπεία και υπομονή για να ανακτηθούν όλες οι παλιές ικανότητες. Το ίδιο ισχύει και μετά την επέμβαση καταρράκτη».

Ποιά συμπτώματα είναι συνήθως αναμενόμενα μετά από μια επέμβαση καταρράκτη?

• Ερυθρότητα στο λευκό του ματιού. Αναμένεται να εξαφανιστεί μέσα σε λίγες μέρες.

• Αίσθημα ξένου σώματος (άμμος, σκουπιδάκι, βλεφαρίδα) είναι συχνό φαινόμενο. Αυτή η αίσθηση σταδιακά φεύγει καθώς το μάτι επουλώνεται. Εάν έχετε ξηροφθαλμία ή άλλη ασθένεια της οφθαλμικής επιφάνειας, αυτή η αίσθηση μπορεί να επιμείνει περισσότερο.

• Θολερότητα στην όραση ή μια διαβάθμιση στην καθαρότητα των ειδώλων.

Πότε να ανησυχήσω?

Επικοινωνήστε αμέσως με τον οφθαλμίατρό σας εάν εμφανίσετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα μετά από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη:

• Απώλεια όρασης

• Πόνος στα μάτια που δεν υποχωρεί

• Φώτα που αναβοσβήνουν σαν φλας ή μια σκοτεινή κουρτίνα κλείνει το οπτικό σας πεδίο

• Ναυτία, έμετος

Πότε μπορώ να οδηγήσω μετά από επέμβαση καταρράκτη?

Συήθως σε 3-4 ημέρες μπορεί κάποιος να επιστρέψει στην οδήγηση μικρών αποστάσεων. Αν έχετε όμως χειρουργηθεί μόνο στο ένα μάτι, η οδήγηση μπορεί να είναι πιο δύσκολη, μιάς και το οπτικό σύστημα θέλει κάποιο χρόνο για να επανέλθει στη νέα του ισορροπία. Ειδικά, άτομα που είχαν υψηλούς βαθμούς μυωπίας, υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού  για τη μακρινή τους όραση πριν από την επέμβαση καταρράκτη, μπορεί να παρατηρήσουν μια έντονη ανισορροπία στην όρασή τους μέχρι να αντιμετωπιστεί και το άλλο μάτι τους.

Πότε μπορώ να κάνω έντονη δραστηριότητα ή άσκηση μετά από επέμβαση καταρράκτη?

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ελαφριά άσκηση 3-4 ημέρες μετά την επέμβαση, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος. Για δραστηριότητες όπως ποδηλασία, τρέξιμο, τένις, γκολφ, σεξ περιμένετε μία εβδομάδα μετά τη διαδικασία. Εάν είστε κολυμβητής, καλό είναι να περιμένετε μια εβδομάδα πριν μπείτε στο νερό για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης και ερεθισμού. Μπορείτε να κάνετε ντους 3-4 μέρες μετά την επέμβαση, αλλά φροντίστε να μην μπει απευθείας το νερό στο μάτι σας.

Διάβασμα, εργασία στον υπολογιστή, παρακολούθηση τηλεόρασης

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι σε θέση να ξαναρχίσουν αυτές τις δραστηριότητες μέσα σε κάποιες ώρες από την επέμβαση. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να εμφανίσετε κάποια αρχική θαμπάδα καθώς ο εγκέφαλος και τα μάτια σας προσαρμόζονται στον νέο σας φακό.

Συνταγογραφούμενα φάρμακα και ιατρικές διαδικασίες

Γενικά, δεν θα έχετε κανέναν περιορισμό στα φάρμακα εκτός από το πρωί της επέμβασης, όταν μπορεί να σας ζητηθεί να αλλάξετε το φαρμακευτικό σας πρόγραμμα. Μπορείτε να προγραμματίσετε μαγνητικές τομογραφίες, ακτινογραφίες και άλλες ιατρικές διαδικασίες μετά απο μια εβδομάδα μετά την επέμβαση.

Θεραπείες για ξηροφθαλμία και παθήσεις της οφθαλμικής επιφάνειας

Οι οφθαλμίατροι συνιστούν να σταματήσετε να εφαρμόζετε ζεστές κομπρέσες, απολέπιση βλεφάρων και άλλες θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη βλεφαρίτιδα, τη δυσλειτουργία του μεϊβομιανού αδένα και την ξηροφθαλμία μέχρι μια εβδομάδα μετά την επέμβαση καταρράκτη. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να ασκήσουν πίεση στο μάτι σας και να απελευθερώσουν βακτήρια στο δακρυϊκό φιλμ, προκαλώντας μόλυνση.

Χρήση άλλων οφθαλμικών σταγόνων

Οι λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες είναι γενικά ασφαλείς για χρήση αμέσως. Αλλά βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα καίνουριο, αποστειρωμένο μπουκάλι και αποφύγετε τη χρήση λιπαντικών σταγόνων εντός πέντε λεπτών από τις σταγόνες αντιβιοτικών και αντιφλεγμονωδών.

Για περισσότερες πληροφορίες ενημερωθείτε από τον οφθαλμίατρό σας!

LMVISION - Oφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη, Laser Mυωπία, Aστιγματισμός

Η μονάδα ιδρύθηκε το 2006 από τον Λεωνίδα Μαυρουδή και λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο “Πλατεία”, σε ένα εμβληματικό κτήριο με μεγάλη κοινωνική, επιχειρηματική και αρχιτεκτονική αναγνωρισιμότητα στη Βόρειο Ελλάδα, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους. Από το Μάρτιο του 2015 λειτουργεί ως ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ όπου παρέχονται διαγνωστικές, απεικονιστικές, κλινικές και χειρουργικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, με ιατρικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις που συνεχώς ανανεώνονται και εμπλουτίζονται.