Οι βλεφαρίδες επιτελούν περισσότερους ρόλους από μια απλή αισθητική προσθήκη στο πρόσωπό μας.
Ποιός ο ρόλος των βλεφαρίδων?
Να προστατεύουν τους οφθαλμούς από υπολείμματα, σκόνες και ρύπους που μπορεί να εμποδίσουν την όραση ή να προκαλέσουν μόλυνση ή τραυματισμό. Οι βλεφαρίδες μεγαλώνουν, πέφτουν και αντικαθίστανται με φυσικό κύκλο κάθε 6 έως 10 εβδομάδες, ακριβώς όπως οι τρίχες στην κορυφή του κεφαλιού σας.
Είναι φυσιολογική η απώλεια βλεφαρίδων?
Είναι φυσιολογικό να χάνουμε από μία έως πέντε βλεφαρίδες κάθε μέρα. Μερικές φορές, η πιο γρήγορη απώλεια βλεφαρίδων (γνωστή ως μαδάρωση) μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας στον οφθαλμό ή σε άλλο μέρος του σώματος.
Ποιές οι πιο κοινές αιτίες απώλειας βλεφαρίδων?
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να χάσουν περισσότερες βλεφαρίδες από τον μέσο όρο.
–Ερεθισμός από καλλυντικά.
Το μακιγιάζ των ματιών για καιρό, οι επεκτάσεις βλεφαρίδων(extension) και ψαλιδάκια βλεφαρίδων(θερμαινόμενα ή μη) μπορούν να βλάψουν τις βλεφαρίδες και να επιταχύνουν την απόπτωσή τους.
–Αλλεργίες στα αντιηλιακά, τις καλλυντικές κρέμες και τα προιόντα μακιγιάζ(όπως μάσκαρα και κόλλα για την εφαρμογή βλεφαρίδων).
–Βλεφαρίτιδα και χαλάζια. Ο κνησμός ή το αίσθημα καύσους που συνοδεύεται από ερυθρότητα ή πρήξιμο των βλεφάρων μπορεί να υποδηλώνει βλεφαρίτιδα. Αυτή είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν δυσλειτουργούν οι αδένες κοντά στη βάση των βλεφαρίδων προκαλώντας χρόνια φλεγμονή και προβλήματα στους θύλακες των βλεφαρίδων. Επίσης χαλάζια που υποτροπιάζουν μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βλεφαρίδων.
–Τριχοτιλλομανία. Κατάσταση όπου η συναισθηματική ή ψυχολογική δυσφορία αναγκάζει ένα άτομο να βγάζει μόνο του τις βλεφαρίδες του.
–Νεοπλασματικές παθήσεις. Πιο σπάνια, η εντοπισμένη απώλεια βλεφαρίδων μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου του δέρματος στο βλέφαρο.
Μαζί με τις βλεφαρίδες μου χάνω και τρίχες από το κεφάλι!
Εάν πέφτουν τρίχες από τα βλέφαρα καθώς και από τα φρύδια ή/και το τριχωτό της κεφαλής, αυτό μπορεί να είναι σημάδι κάποιας συστηματικής πάθησης.
Στις πιο κοινές αιτίες συνολικής τριχόπτωσης, συμπεριλαμβανομένων των βλεφαρίδων, περιλαμβάνονται:
–Αλωπεκία. Προκαλεί πλήρη ή μερική απώλεια τριχωτού στο σώμα, το κεφάλι ή το πρόσωπο. Η μακροχρόνια αλωπεκία είναι συχνά κληρονομική. Η οξεία αλωπεκία — ξαφνική, προσωρινή απώλεια μαλλιών — μπορεί να προκληθεί από χειρουργική επέμβαση, χρόνιες ασθένειες, πυρετό, γρίπη, αναιμία.
-Ορμονολογικές διαταραχές. Τόσο ο υπερθυρεοειδισμός όσο και ο υποθυρεοειδισμός καθώς και ορμονολογικές διατραραχές εμμηνόπαυσης, μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση των βλεφαρίδων και άλλων τριχών.
-Χρόνιο στρες και Διατροφικές ελλείψεις.
Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό σχετικά με την απώλεια βλεφαρίδων?
Συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας εάν:
-η απώλεια βλεφαρίδων συμβαίνει και στα δύο βλέφαρα.
-Χάνετε τρίχες στα φρύδια ή στο τριχωτό της κεφαλής σας.
-Έχετε συγχρόνως αλλαγές στο δέρμα όπως φαγούρα, ερυθρότητα ή απολέπιση.
-Έχετε συνοδά συνπτώματα διαταραχών όρασης.
Πως μπορείτε να διατηρήσετε τις βλεφαρίδες σας υγιείς?
-Πλένετε καθημερινά το πρόσωπο και τα βλέφαρά σας με απαλό σαπούνι και νερό. Οι αδένες στο βλέφαρο λιπαίνουν φυσικά τις βλεφαρίδες, επομένως οι λοσιόν και τα κοντίσιονερ δεν είναι απαραίτητα εκτός και αν σας έχει συστήσει ο ιατρός σας κάποιο ειδικό σκέυασμα.
-Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά και επαρκή σίδηρο.
Τι ισχύει για τα ενισχυτικά ανάπτυξης βλεφαρίδων;
Διάφορα προϊόντα κυκλοφορούν στο εμπόριο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των βλεφαρίδων. Το Latisse είναι μια εγκεκριμένη από τον FDA θεραπεία ανάπτυξης βλεφαρίδων. Αν και έχει μελετηθεί κλινικά και έχει δείξει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη βλεφαρίδων, θα πρέπει να γνωρίζουμε οτι η χρήση του ενέχει κινδύνους όπως ερεθισμός των οφθαλμών και των βλεφάρων, μελάγχρωση του δέρματος και της ίριδας.
Πρίν τη χρήση συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας για να διαπιστώσετε εάν αυτά τα προϊόντα είναι κατάλληλα για εσάς!