Η χρήση υπερήχων βρίσκει εφαρμογή και στην οφθαλμολογική πράξη!
Η κλινική μας διαθέτει το τελευταίας τεχνολογίας σύστημα οφθαλμολογικού υπερηχογραφήματος Ultrasound System 3 in 1 της εταιρίας QUANTEL MEDICAL με 3 κεφαλές (probe) για Α-υπερηχο και βιομετρία, Β-υπερηχο, και probe-παχυμετρίας.
Σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να εξεταστεί το εσωτερικό του ματιού (λόγω θόλωσης κερατοειδούς, καταρράκτη, ενδουαλοειδικής αιμορραγίας, φλεγμονής), υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ανώδυνη, γρήγορη και ασφαλή μέθοδο για να ελέγξουμε τον αμφιβληστροειδή, τον οπτικό νεύρο, τους οφθαλμικούς μυς, τον δακρυϊκό αδένα και τον κόγχο. Σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, αιμορραγίας, όγκου (μελάνωμα, σπίλος, αιμαγγείωμα, μετάσταση), θυρεοειδοπάθειας με συμμετοχή κόγχου τα ευρήματα των υπερήχων καθορίζουν την θεραπεία που θα προτείνουμε.
Με τη βοήθεια των υπερήχων (Α-mode, B–mode, UBM) μπορούμε να εξετάσουμε δομές μέσα και γύρω από το μάτι.
Το εσωτερικό του ματιού είναι, υπό φυσιολογικές συνθήκες, άμεσα ορατό κατά την οφθαλμολογική εξέταση, συχνά όμως λόγω παθολογικών αλλοιώσεων, όπως θόλωσης του κερατοειδούς ή του φακού (καταρράκτης) δεν είναι δυνατή η θέαση του αμφιβληστροειδούς και του οπτικού νεύρου. Στις περιπτώσεις αυτές απαραίτητη εξέταση για τον σχεδιασμό της θεραπείας είναι η χρήση των υπερήχων.
Αντίστοιχα μια αιμορραγία στο υαλοειδές (στο εσωτερικό του ματιού), μπορεί να κρύβει μια ρωγμή του αμφιβληστροειδούς, που αν μείνει χωρίς αντιμετώπιση με laser θα οδηγήσει σε μια εκτεταμένη αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, το ίδιο ισχύει και για μικρές αποκολλήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ολική αποκόλληση. Κάθε αιμορραγία σωστό είναι να διερευνηθεί με τη χρήση των υπερήχων για την διαφύλαξη της καλής όρασης του ασθενούς.
Σπάνιες δεν είναι ούτε οι φλεγμονώδεις παθήσεις (ραγοειδίτιδα, ιρίτιδα, υαλίτιδα, χοριοαμφιβήστροειδοπάθεια) που δυσκολεύουν την συνηθισμένη κλινική εξέταση και θα μας οδηγούσαν στην χρήση των υπερήχων.
Στην περίπτωση των ενδοβόλβιων όγκων (καλοηθών ή κακοηθών, όπως μελάνωμα, ρετινοβλάστωμα, μετάσταση, σπίλος ίριδας, σπίλος χοριοειδούς, αιμαγγείωμα, κοκκίωμα, αιμορραγία, ουλή ωχράς κηλίδας, επασβεστώσεων, κτλ.), η χρήση των υπερήχων είναι η απολύτως ενδεδειγμένη εξέταση, τόσο για την διάγνωση (καλοήθεια / κακοήθεια), όσο και για την αξιολόγηση της θεραπείας σε βάθος χρόνου.
Η εξέταση με την κεφαλή υπερήχων B-mode μας δίνει δισδιάστατες εικόνες του βολβού, στις οποίες αναγνωρίζονται όλες οι δομές του και με την χρήση υπολογιστικών συστημάτων είναι δυνατή η καταγραφή των διαστάσεων οποιασδήποτε αλλοίωσης, όπως μέγιστη και ελάχιστη διάμετρος όγκου, το ύψος (προπέτεια) αυτού.
Η κεφαλή A-mode μας δίνει πληροφορίες που σχετίζονται με τη σύσταση του εσωτερικού του όγκου βοηθώντας στην κατάταξη αυτών σε καλοήθεις ή κακοήθεις και ρυθμίζοντας ανάλογα την θεραπεία.
Συχνά παραλλαγές της κεφαλής του οπτικού νεύρου, όπως τα Drusen της οπτικής θηλής, που αποτελούν έναν διαγνωστικό γρίφο για νευροφθαλμιάτρους και νευρολόγους, μπορούν με ακρίβεια να απεικονισθούν με τους υπερήχους.
Οι οφθαλμικοί μυς και τα υπόλοιπα εξαρτήματα του οφθαλμού, όπως ο δακρυϊκός αδένας, που δεν είναι απευθείας ορατά κατά την κλινική εξέταση, μπορούν να απεικονιστούν άμεσα στην οθόνη της συσκευής των υπερήχων. Σε παθήσεις του κόγχου, όπως στα πλαίσια μιας ενδοκρινοπάθειας (θυρεοειδοπάθεια / νόσος Graves / Basedow), σε δακρυϊοαδενίτιδα, στην περίπτωση κάποιου πραγματικού όγκου ή ακόμη και ψευδοόγκου με τους υπερήχους αντλούμε πληροφορίες για τη φύση της αλλοίωσης και την πορεία της νόσου.
Η εξέταση με υπερήχους B-mode είναι μία ανώδυνη, γρήγορη και ασφαλής διαδικασία, που γίνεται πάνω από το κλειστό βλέφαρο και αφού εφαρμοστεί ένα λεπτό στρώμα διάφανου gel. Στις περιπτώσεις εκείνες που θα χρησιμοποιηθεί η τεχνική A-mode και UB Τμήμα Υπερήχων προηγείται η χρήση αναισθητικής σταγόνας στην επιφάνεια του ματιού.