Ετεροχρωμία ίριδας.

Από τι εξαρτάται το χρώμα των ματιών μας?

Το χρώμα της ίριδας του οφθαλμού εξαρτάται από τις ποσότητες μελανίνης που έχει κάθε άτομο στο σώμα του και πιο συγκεκριμένα στα μελανινοκύτταρα της ίριδας. Στα ανοιχτόχρωμα μάτια (μπλε και πράσινα) οι ποσότητες μελανίνης είναι λιγότερες σε σχέση με τα πιο σκουρόχρωμα μάτια (μαύρα και καφέ).

Το χρώμα των ματιών αποτελεί ένα από τα χαρατηριστικά του ατόμου που καθορίζεται γενετικά και δεν έχει σχέση με την όραση.

Είναι πάντα τα μάτια ίδια μεταξύ τους?

Πολύ συχνές είναι οι περιπτώσεις μη ομοιομορφίας αυτού του χρώματος δηλαδή ετεροχρωμίας της ίριδας τόσο στους ανθρώπους όσο και σε ζώα πχ σκύλοι, γάτες.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ετεροχρωμίας;

Υπάρχει η ολική ετεροχρωμία όπου το ένα μάτι είναι διαφορετικό από το άλλο σε χρώμα, αλλά και η τμηματική, όπου τμήματα της ίριδας έχουν διαφορετικό χρώμα. Οφείλεται στα διαφορετικά επίπεδα μελανίνης στην ίριδα. Επίκτητη ετεροχρωμία που εγκαθίσταται σταδιακά στη ζωή ενός ατόμου μπορεί να σχετίζεται με τραυματισμό, φλεγμονή ή εκφυλιστικές καταστάσεις του οφθαλμού και πρέπει να ελέγχεται από τον οφθαλμίατρό σας γιατί μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην όραση και την υγεία των ματιών.

LMVISION - Oφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη, Laser Mυωπία, Aστιγματισμός

Η μονάδα ιδρύθηκε το 2006 από τον Λεωνίδα Μαυρουδή και λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο “Πλατεία”, σε ένα εμβληματικό κτήριο με μεγάλη κοινωνική, επιχειρηματική και αρχιτεκτονική αναγνωρισιμότητα στη Βόρειο Ελλάδα, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους. Από το Μάρτιο του 2015 λειτουργεί ως ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ όπου παρέχονται διαγνωστικές, απεικονιστικές, κλινικές και χειρουργικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, με ιατρικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις που συνεχώς ανανεώνονται και εμπλουτίζονται.