Εγκαύματα στην περιοχή των ματιών και του προσώπου!

Το έγκαυμα είναι ένας από τους σοβαρότερους τραυματισμούς του ανθρώπινου οργανισμού και συνοδεύεται από καταστροφή του δέρματος και των υποκείμενων ιστών.

Εγκαύματα τα οποία αφορούν

 • τα μάτια και την περι-οφθαλμική περιοχή
 • τα αφτιά και την περιοχή του προσώπου
 • τη γεννητική περιοχή
 • τις παλάμες και τα πέλματα

συγκαταλέγονται στα σοβαρά εγκαύματα.

Ιδιαιτέρως επικίνδυνη είναι η επαφή καπνού ή άλλων τοξικών ουσιών με τους οφθαλμούς μιας και μπορεί να προκληθούν ουλές σε επιπεφυκότα με μεταγενέστερο αποτέλεσμα ξηροφθαλμία, ουλές σε βλέφαρα με μεταγενέστερο αποτέλεσμα ενόφθαλμο ή μη καλή σύγκλιση των βλεφάρων, έγκαυμα στον κερατοειδή με προβλήματα στην οπτική οξύτητα.

Διακρίνονται ανάλογα με την αιτία που τα προκάλεσε σε:

Θερμικά εγκαύματα

Όταν το αίτιο είναι η φωτιά, τα καυτά υγρά (λάδι, νερό, καφές) ή τα καυτά στερεά αντικείμενα.

Ηλεκτρικά εγκαύματα

Όταν το αίτιο είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Εδώ η διαδρομή του μέσα από το ανθρώπινο σώμα, δημιουργεί διαφόρου βαθμού κακώσεις στους ιστούς, μέχρι και το θάνατο.

Χημικά εγκαύματα

Το αίτιο είναι χημικές ουσίες, που όταν έρθουν σε επαφή με το δέρμα, δημιουργούν ιστικές βλάβες.

Ενημερωθείτε για τα χημικά εγκαύματα εδώ.

Ακτινικά εγκαύματα

Όταν το αίτιο είναι η ιονίζουσα ακτινοβολία. Αυτή μπορεί να είναι ιατρογενής (θεραπευτικές ή διαγνωστικές ακτινοβολίες) αλλά και η ηλιακή ακτινοβολία (έγκαυμα μετά από πολύωρη ηλιοθεραπεία).

Ενημερωθείτε για την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας εδώ.

Τα εγκαύματα ανάλογα με τη σοβαρότητά του μπορεί να είναι:

1ου βαθμού, όταν έχει καταστραφεί μόνο η επιδερμίδα. Το χρώμα του δέρματος είναι εξέρυθρο, με έντονο πόνο στην αφή και συνοδό οίδημα.

2ου βαθμού, όταν έχει καταστραφεί η επιδερμίδα και το ανώτερο μέρος του χορίου. Παρατηρείται ερυθρότητα που μπορεί να ασπρίζει στην πίεση και μεγάλες φουσκάλες με ορώδες υγρό. Χαρακτηριστικός είναι ο έντονος πόνος.

3ου βαθμού, όταν έχει καταστραφεί όλο το πάχος του δέρματος, μέχρι το υποδόριο λίπος ή και βαθύτερα. Χαρακτηριστικά σημεία είναι η απουσία πόνου στην περιοχή του εγκαύματος, η απουσία φυσαλίδων, ενώ το χρώμα είναι λευκό ή φαιό ή μαύρο ή και εξέρυθρο, που δεν ασπρίζει στην πίεση.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατέψω τα μάτια μου από τη φωτιά / από ένα θερμικό έγκαυμα?

 • Φοράμε προστατευτικά γυαλιά ή έστω γυαλιά ηλίου / οράσεως.
 • Αφαιρούμε τους φακούς επαφής και δεν τους επαναχρησιμοποιούμε.
 • Χρησιμοποιούμε βρεγμένο πανί / μαντήλι για να διατηρήσουμε ενυδατωμένους τους βλεννογόνους της μύτης και των ματιών.
 • Ξεπλένουμε μάτια / πρόσωπο με σαπούνι και φρέσκο τρεχούμενο νερό.
 • Δεν τρίβουμε τα μάτια με βρώμικα χέρια που έχουν υπολείμματα από καμμένες / τοξικές ουσίες.
 • Ενυδατώνουμε με τεχνητά δάκρυα και οφθαλμικά κολλύρια.

Τι πρέπει να κάνω αν τα ρούχα μου / τα μαλλιά μου έχουν πάρει φωτιά?

 • Απομακρύνουμε άμεσα το αίτιο που προκαλεί το έγκαυμα και προσπαθούμε να παραμείνουμε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι, αποφεύγοντας αυξημένη κινητικότητα μιας και βοηθάει στην επέκταση της φωτιάς.
 • Προτιμότερο είναι να ο εγκαυματίας να ξαπλώσει κάτω, ώστε να μην ακολουθήσουν οι φλόγες ανοδική πορεία και επεκταθεί η φωτιά προς το κεφάλι.
 • Τυλίγουμε τις περιοχές με ένα πανωφόρι ή μια κουβέρτα, ώστε οι φλόγες να σβήσουν καθώς δε θα τροφοδοτούνται με οξυγόνο.
 • Στη συνέχεια διαβρέχουμε με άφθονο νερό ή άλλο μη εύφλεκτο υγρό για την πλήρη κατάσβεσή τους και την ψύξη του δέρματος, με σκοπό την ανακούφιση από τον πόνο.
 • Αφαιρούμε προσεκτικά σκουλαρίκια, δακτυλίδια, ρολόι, ζώνη και τα ενδύματα που σφίγγουν την περιοχή του εγκαύματος πριν να αρχίσει να σχηματίζεται το οίδημα, οπότε θα είναι πολύ δύσκολη η αφαίρεσή τους.
 • Καλύπτουμε με αποστειρωμένη γάζα και στερεώνουμε χωρίς εφαρμογή πίεσης.
 • Ενυδατώνουμε με τεχνητά δάκρυα, οφθαλμικά κολλύρια και οφθαλμικές αναπλαστικές γέλες.
 • Ζητάμε ιατρική βοήθεια.

Σε καμιά περίπτωση

– ΔΕΝ σπάμε τις φυσαλίδες που δημιουργούνται
– ΔΕΝ αλείφουμε με κρέμες, λάδι ή πρακτικές συμβουλές
– ΔΕΝ αφαιρούμε τα ενδύματα


Πως μπορεί να προκληθεί ένα θερμικό έγκαυμα στην καθημερινότητα?

Η μεγαλύτερη αιτία των εγκαυμάτων σε αστικές περιοχές είναι τα θερμά υγρά στην κουζίνα και στο μπάνιο.

Τα μικρά παιδιά διακατέχονται από μια έμφυτη περίεργεια, αναποδογυρίζουν βραστήρες ή πιάτα με καυτό περιεχόμενο για να το εξερευνήσουν. Γι’ αυτό λοιπόν σε σπίτι με μικρά παιδιά, δεν τοποθετούμε κατσαρόλες με καυτό περιεχόμενο στα εμπρός μάτια της κουζίνας, αλλά πάντοτε στα πίσω, γιατί σε μια στιγμή που δεν τα προσέχουμε, μπορεί να συμβεί το κακό. Επίσης πρέπει να προσέχουμε τα καλώδια των ηλεκτρικών συσκευών γιατί μπορεί να μπλεχτούν στα πόδια των παιδιών που μπουσουλάνε και να ανατραπούν. Ο πολύ χρησιμοποιούμενος τελευταία φούρνος μικροκυμάτων, ενώ είναι ταχύτηατος και έυχρηστος σχετίζεται με αυξημένο αριθμό εγκαυμάτων.

Τα ατυχήματα στο μπάνιο, που αποτελούν τη δεύτερη συχνότητα αιτία εγκαυμάτων, συνήθως οφείλονται στην υψηλή θερμοκρασία του νερού της βρύσης. Από αυτά το 27% συμβαίνουν σε απρόσεκτα παιδιά και σε ηλικιωμένα άτομα λόγω των αργών αντανακλαστικών τους ή σε άτομα με προβλήματα υγείας όπως παραπληγία, σακχρώδης διαβήτης κ.λ.π.

Ιδιαίτερη προσοχή σε εγκαύματα που οφείλονται σε βλάβη οικιακών πηγών θερμότητας μέσα στο σπίτι. Τέτοιες πηγές θερμότητας είναι το τζάκι, η ξυλόσομπα, η κεντρική θέρμανση, οι θερμάστρες ηλεκτρικές και αερίου. Επίσης η αποθήκευση βενζίνης, πεπιεσμένων αερίων, υγρών καθαρισμού δίπλα σε θερμάστρες αερίου ή καυστήρες ευθύνονται για πυρκαγιές.

Η εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού μπορεί να προλάβει την εξάπλωση μιας φωτιάς μέσα στο σπίτι. Για το σκοπό αυτό, υπάρχουν ανιχνευτές καπνού ή θερμότητας, που παρέχουν έγκαιρη προειδοποίηση. Δεδομένου ότι τα περισσότερα ατυχήματα αρχίζουν στα σπίτια από εισπνοή καπνού και όχι από τις φλόγες, καταλαβαίνουμε την χρησιμότητά τους.

LMVISION - Oφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη, Laser Mυωπία, Aστιγματισμός

Η μονάδα ιδρύθηκε το 2006 από τον Λεωνίδα Μαυρουδή και λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο “Πλατεία”, σε ένα εμβληματικό κτήριο με μεγάλη κοινωνική, επιχειρηματική και αρχιτεκτονική αναγνωρισιμότητα στη Βόρειο Ελλάδα, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους. Από το Μάρτιο του 2015 λειτουργεί ως ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ όπου παρέχονται διαγνωστικές, απεικονιστικές, κλινικές και χειρουργικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, με ιατρικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις που συνεχώς ανανεώνονται και εμπλουτίζονται.