Αρτηριακή υπέρταση και αμφιβληστροειδοπάθεια.

Η αρτηριακή υπέρταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος μεταξύ των οποίων και τα μάτια, όπου έχει βρεθεί ότι προκαλεί βλάβες στο βυθό του οφθαλμού που καλούνται υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια. Πιο συγκεκριμένα  επηρεάζονται τα μικροσκοπικά αγγεία (αρτηρίδια) του αμφιβληστροειδούς και σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των βλαβών παίζει η χρονική διάρκεια ύπαρξης της αρτηριακής υπέρτασης και η τιμή της διαστολικής πίεσης.

Τι αλλοιώσεις μπορεί να προκληθούν στους οφθαλμούς;

Η υπέρταση προκαλεί στένωση των αρτηριδίων του αμφιβληστροειδή συνολική ή κατά τόπους, σκλήρυνση του τοιχώματος τους, ελικοειδή πορεία και διαρροή από το τοίχωμα τους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία γραμμοειδών ή φλογοειδών αιμορραγιών, μαλακών και σκληρών εξιδρωμάτων.

Σε πιο βαριές καταστάσεις υπερτασικής αμφιβληστροειδοπάθειας παρατηρείται οίδημα οπτικής θηλής και ωχράς κηλίδας με σημαντική πτώση της όρασης.

Η υπέρταση μπορεί επίσης να προκαλέσει απόφραξη κεντρικής αρτηρίας αμφιβληστροειδούς (μπορεί να αποτελέσει προάγγελο για επαπειλούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο!) και πρώιμη έναρξη ή ταχύτερη εξέλιξη οφθαλμοπαθειών όπως το γλαύκωμα και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Γιατί πρέπει οι υπερτασικοί ασθενείς να κάνουν οφθαλμολογικό έλεγχο;

Το πλεονέκτημα που προσφέρει η οφθαλμολογική εξέταση σε σχέση με παρεμβατικές συμβατικές μεθόδους είναι ότι με τη βυθοσκόπηση και τις σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους (έγχρωμη φωτογράφηση βυθού, OCT, αναίμακτη τρισδιάστατη OCT αγγειογραφία, φλουοροαγγειογραφία) μπορούμε να παρατηρήσουμε άμεσα και μη επεμβατικά τυχόν υπάρχουσες αλλοιώσεις σε μικρής διαμέτρου αγγεία, όπως είναι τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς και την ύπαρξη ή όχι αλλοιώσεων υπερτασικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Έτσι, άμεσα, γρήγορα και μη παρεμβατικά μπορούμε να λάβουμε πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση των αγγείων του και υπόλοιπου σώματος και ειδικά του εγκεφάλου από τα οποία προέρχονται τα αμφιβληστροειδικά αγγεία.

Κρίνεται λοιπόν απαραίτητο κάθε ασθενής με υποψία υψηλής διαστολικής πίεσης και αρτηριακής υπέρτασης, να προβαίνει σε πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και να παρακολουθεί τακτικά την πίεσή του ώστε να προλάβει τις σοβαρότατες επιπλοκές στην όρασή του.

LMVISION - Oφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη, Laser Mυωπία, Aστιγματισμός

Η μονάδα ιδρύθηκε το 2006 από τον Λεωνίδα Μαυρουδή και λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο “Πλατεία”, σε ένα εμβληματικό κτήριο με μεγάλη κοινωνική, επιχειρηματική και αρχιτεκτονική αναγνωρισιμότητα στη Βόρειο Ελλάδα, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους. Από το Μάρτιο του 2015 λειτουργεί ως ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ όπου παρέχονται διαγνωστικές, απεικονιστικές, κλινικές και χειρουργικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, με ιατρικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις που συνεχώς ανανεώνονται και εμπλουτίζονται.