Αλτσχάιμερ και οφθαλμολογικές αλλοιώσεις.

21 Σεπτεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα ειδικά για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες, όπου το προσδόκιμο επιβίωσης είναι μεγαλύτερο.

Πρωτοπεριγράφηκε το 1906 από τον Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλόις Αλτσχάιμερ (1864-1915).

Τι είναι; Τι συμπτώματα παρουσιάζει;

Πρόκειται για μια νευροεκφυλιστική πάθηση, που παρουσιάζεται με έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, της μνήμης και στη συνέχεια του λόγου, της κρίσης και συνολικά της προσωπικότητας.

Τι οφθαλμολογικές αλλοιώσεις μπορούν να παρατηρηθούν σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ;

Στα αρχικά στάδια της νόσου παρατηρούνται αλλοιώσεις στον αμφιβληστροειδή, με απώλεια νευρικών ινών και γαγγλιακών κυττάρων. Σε πιο προχωρημένα στάδια καταλήγουν σε λέπτυνση του πάχους του αμφιβληστροειδή, προοδευτική εκφύλιση του οπτικού νεύρου με σοβαρές και μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις στην οπτική οξύτητα.

Πως μπορεί να βοηθήσει η οφθαλμολογική εξέταση στη διάγνωση και παρακολούθηση της νόσου Αλτσχάιμερ;

Ο αμφιβληστροειδής ουσιαστικά αποτελεί επέκταση και συνέχεια του εγκεφάλου, οι βλάβες στον οφθαλμό μπορεί να αντικατοπτρίζουν εκείνες στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, προσφέροντας ένα εξαιρετικά χρήσιμο «απεικονιστικό παράθυρο».

Τα τελευταία χρόνια συνεχώς περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οφθαλμολογικές εξετάσεις μπορούν να συμβάλλουν στη διάγνωση και παρακολούθηση της νόσου Αλτσχάιμερ, ανιχνεύοντας μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα πρώιμα ίχνη της νόσου στα αγγεία του αμφιβληστροειδή, χρησιμοποιώντας μια μη επεμβατική εξέταση των ματιών. Πρόκειται για μια μη επεμβατική τεχνική ακριβείας για την τρισδιάτατη απεικόνιση των αγγείων του αμφιβληστροειδούς, που έχουν πλάτος μικρότερο από το μισό μιας ανθρώπινης τρίχας.

Η μέθοδος αυτή, την οποία διαθέτει και λειτουργεί η κλινική μας από το 2016, στηρίζεται στο συνδυασμό της οπτικής τομογραφίας συνοχής με την αναίμακτη τρισδιάστατη αγγειογραφία (OCT-Angiography).

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη μέθοδο.

Με αυτές τις νέες, λιγότερο παρεμβατικές μεθόδους ελπίζουμε ότι στο μέλλον, θα μπορούμε να γνωρίζουμε καλύτερα την υγεία τόσο των ματιών όσο και του εγκεφάλου!

LMVISION - Oφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη, Laser Mυωπία, Aστιγματισμός

Η μονάδα ιδρύθηκε το 2006 από τον Λεωνίδα Μαυρουδή και λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο “Πλατεία”, σε ένα εμβληματικό κτήριο με μεγάλη κοινωνική, επιχειρηματική και αρχιτεκτονική αναγνωρισιμότητα στη Βόρειο Ελλάδα, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους. Από το Μάρτιο του 2015 λειτουργεί ως ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ όπου παρέχονται διαγνωστικές, απεικονιστικές, κλινικές και χειρουργικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, με ιατρικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις που συνεχώς ανανεώνονται και εμπλουτίζονται.