Αιμαγγειώματα. Συμπτώματα κ Αντιμετώπιση!

Τι είναι?

Τα αιμαγγειώματα είναι αγγειακές δυσπλασίες και συγκαταλέγονται στους συχνότερους καλοήθεις όγκους της βρεφικής ηλικίας με συχνότητα εμφάνισης περίπου 4-5%.

Εμφανίζονται συχνότερα στα βρέφη με ιστορικό προωρότητας, στα κορίτσια (2-3 φορές συχνότερα από τα αγόρια) και στα βρέφη πολύδιμων κυήσεων. Είναι επίσης συχνότερα στα βρέφη μητέρων προχωρημένης ηλικίας, μητέρων με ιστορικό προεκλαψίας (κατάσταση που σχετίζεται με αυξημένη πίεση στην εγκυμοσύνη) και προδρομικού πλακούντα. Συνήθως εμφανίζονται σποραδικά αν και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις που κληρονομούνται με τον αυτοσωματικό επικρατούντα χαρακτήρα (δηλαδή εάν ένας από τους δύο γονιούς παρουσιάζει αιμαγγείωμα τότε η πιθανότητα να έχει και το παιδί είναι 50%).

►Τι συμπτώματα υπάρχουν και πού εντοπίζονται τα αιμαγγειώματα?

Εντοπίζονται συνήθως στο κεφάλι και το λαιμό (60%) μπορεί όμως να εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος όπως τον κορμό (25%) και τα άκρα (15%). Μπορεί να εμφανίζονται επίσης σε εσωτερικά όργανα του σώματος (ήπαρ). Περίπου 20% των βρεφών εμφανίζουν πολλαπλά αιμαγγειώματα. Ανάλογα με την εντόπισή τους τα συμπτώματα ποικίλουν,

-Οφθαλμικό άλγος ή αίσθημα πίεσης

-Ερυθρότητα και δυσχρωμία στο δέρμα γύρω από το αιμαγγείωμα

-Οίδημα

-Οπτικές ενοχλήσεις

-Αίσθημα καύσου

►Πως αντιμετωπίζονται?

Τις περισσότερες φορές δεν απαιτείται κάποια θεραπεία εξαιτίας της καλοήθους φύσης και πορείας των αιμαγγειωμάτων.

Α. Φαρμακευτική θεραπεία

Στις περιπτώσεις που απαιτείται θεραπευτική αγωγή χρησιμοποιούνται ανά περίπτωση φάρμακα όπως κορτιζόνη, βινκριστίνη, ιντερφερόνη, προπρανολόλη που αναστέλλουν την ανάπτυξη του αιμαγγειώματος.

Β. Θεραπεία με Laser

Βρίσκει εφαρμογή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθος του αιμαγγειώματος.

Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου για την αντιμετώπιση ενός αιμαγγειώματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος, το μέγεθος, η εντόπισή του, καθώς και η ηλικία και η γενική κατάσταση υγείας του ατόμου. Πάντα συνιστάται συζήτηση με εξειδικευμένο ιατρό για να καθοριστεί η κατάλληλη θεραπεία για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

LMVISION - Oφθαλμίατρος Θεσσαλονίκη, Laser Mυωπία, Aστιγματισμός

Η μονάδα ιδρύθηκε το 2006 από τον Λεωνίδα Μαυρουδή και λειτουργεί στο εμπορικό κέντρο “Πλατεία”, σε ένα εμβληματικό κτήριο με μεγάλη κοινωνική, επιχειρηματική και αρχιτεκτονική αναγνωρισιμότητα στη Βόρειο Ελλάδα, στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους. Από το Μάρτιο του 2015 λειτουργεί ως ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ όπου παρέχονται διαγνωστικές, απεικονιστικές, κλινικές και χειρουργικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, με ιατρικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις που συνεχώς ανανεώνονται και εμπλουτίζονται.